© Eastside Performance Nijmegen - Est. 2009

 

EET NATUURLIJK EN WEET WAT JE EET!

 

"Wat is een gezonde voeding ...?" 

 

Veel mensen zijn helemaal de draad kwijt met betrekking tot voeding en daardoor is er tegenwoordig

veel behoefte aan reële richtlijnen om een goed en verantwoord voedingspatroon te ontwikkelen.

 

Men probeert de oplossing te zoeken in de wonderdieten maar daar worden we niet beter van ...

 

Integendeel de slimme-marketing-jongens die het concept bedacht hebben worden er alleen beter van.

 

Een goede voeding moet over een langere termijn vol te houden zijn en met een lange termijn bedoel

ik de rest van jouw leven en niet alleen de komende drie maanden ...

 

WAT IS EEN GEZONDE VOEDING?

 

1) Eet zoals de natuur het bedoeld heeft

 

2) Beperk de gluten- en zuivelinname

 

3) Pas op voor de (geraffineerde) suikers

 

4) Eet vezelrijke en biologische voeding

 

5) Mijd kunstmatige toevoegingen (E-nummers)

 

6) Koop zoveel mogelijk produkten zonder streepjescode

 

7) Kies voor de good-old groenteboer, keurslager en natuurwinkel

 

EET NATUURLIJK!

 

Traditioneel eten is natuurlijk eten. Natuurlijk heeft hier twee betekenissen:

 

In de eerste plaats onbewerkt, ongeraffineerd en zonder kunstmatige toevoegingen.

 

Op de tweede plaats bedoel ik met natuurlijk dat het is afgestemd op de aard en natuur van je lichaam.

 

Eet die voedingsmiddelen die je lichaam voeden omdat het er biologisch gezien mee overweg kan en dat

zo bereid is dat je lichaam het kan afbreken en de voedingsstoffen eruit kan halen.

 

"Eet meer producten die van de boerderij komen i.p.v. uit de fabriek."

 

Hoe minder bewerkingen, hoe beter. Neem bijvoorbeeld volle rauwe melk in plaats van gepasteuriseerde

magere melk. Havermoutkorrels in plaats van vlokken en verse rode kool in plaats van uit een pot.

 

Twee vuistregels zijn:

 

1) Eet dingen die je zelf hebt gemaakt of zou kunnen maken.

 

2) Eet niets wat je oma nu niet in de supermarkt zou herkennen.

 

Wist je dat 80% van de producten uit de huidige supermarkt 100 jaar geleden nog niet eens bestonden?

 

DEZE ‘DINGEN’ KUN JE BETER LATEN STAAN

 

1) Chemische toevoegingen, kleurstoffen, conserveringsstoffen, smaakstoffen

 

2) Kunstmatig toegevoegde vitamines en mineralen

 

3) Plantaardige olien als ze verwerkt zijn (gehydrogeneerde en/of geharde vetten)

 

4) Alle ingrediënten die je niet herkent

 

5) Melkpoeder en light-producten

 

6) Suiker, glucose en fructose of kunstmatige zoetstoffen

 

WEET WAT JE EET

 

Vlees, zuivel en eieren van dieren die niet hun natuurlijke voeding en leefomstandigheden hebben gehad,

nog los van het dierenleed, zijn vaak ziek en hebben antibiotica en medicijnen nodig die jij dan weer op

je bord krijgt.

 

Wij staan in onze moderne maatschappij behoorlijk ver af van onze voedselbronnen.

 

Eten komt uit de supermarkt, het wordt gecontroleerd door allerlei instanties of het wel ‘veilig’ is en of

je er niet ziek van wordt. Daarnaast is er een groot vertrouwen in voedselfabrikanten en dit is niet altijd

terecht.

 

Je moet tegenwoordig je kind echt leren dat melk van de koe komt en niet uit de fabriek.

 

Dit is helaas typerend voor hoe we als samenleving tegenwoordig met onze voedselproductie omgaan

en de meeste mensen zijn zich echt helemaal niet bewust van hoe hun eten geproduceerd wordt. En

dat terwijl alle bewerkingen vaak niet ten gunste komen van je gezondheid.

 

“Kijk jij wel eens op het etiket?”

 

“Waar kijk jij naar?”

 

“Calorieen, vet, suiker?”

 

“E-nummers?”

 

“Hoeveel van wat je eet komt van het land en hoeveel uit de fabriek?”

 

“Zijn de mineralen en vitamines die erin zitten synthetisch?”

 

Zelfs als we natuurlijke, verse voeding eten, hebben we er geen idee van waar het vandaan komt.

 

Boontjes uit Kenia, peultjes uit Marokko. Komt het van een tuinder waar ze ruim pesticiden en kunstmest

voor je gezonde sla gebruiken? En de kip die je eet, komt die van de boer waar ze in de wei gelopen heeft

of heeft ze nooit gras en zon gezien?

 

HET MAAKT UIT!

 

De verschillende manieren waarop je eten wordt geproduceerd zorgen voor een heel ander eindproduct.

 

Zo heeft bewogen vlees (dieren in de wei en in het wild) een compleet andere vetzuursamenstelling dan

vlees van dieren die vooral binnen stil hebben gestaan. Weet waar jouw eten vandaan komt, dat is een

eerste stap naar gezond eten!

 

"Dus koop wat in de natuur groeit en/of heeft geleefd!"

 

Deze producten hebben van Moeder Natuur ook niet voor niks geen mooie streepjescode gekregen en

de E-nummers bestaan in haar wereld gelukkig ook niet. Water stroomt overal alleen moeten wij kiezen

voor een gezuiverde variant.

 

Eet producten die binnen 4-7 dagen kunnen bederven en begrijp dat koolhydraten absoluut niet de vijand

zijn, maar kies deze wel met gebruik van jouw grijze hersenen waar de intelligentie zich verstopt en anders

dan de Paleo-goeroes beweren is er niks mis met onder andere granen, aardappels en rijst, maar dit zijn wel

de producten waar we dagelijks veel te veel van eten!

 

Kijk verder dan de dichtstbijzijnde vestiging van de Lidl en trakteer de plaatselijke keurslager en 'echte'

groenteboer weer op wekelijkse bezoeken, bij voorkeur om de drie dagen. En eet niks wat jouw oma niet

kon kopen in haar jeugdige jaren!

 

 

CONNECT WITH US

FOLLOW US ON SOCIAL MEDIA

 

 

Eastside Performance Nijmegen (est. 2009)

Home  //  Blog  -  Nutrition is no rocket science - Part 2   

NUTRITION IS NO ROCKET SCIENCE - PART 1

 

We worden al jarenlang overspoeld met adviezen over wat we wel en niet moeten eten en

drinken om gezond te zijn en ook te blijven. Het voedingscentrum levert de schijf van 5, Sonja

Bakker, Dr. Frank, extra multivitaminen slikken, quinoa en andere superfoods eten en wel of

geen vruchtensap drinken. De tips, dieten en andere gezondheidshypes vliegen ons om de

oren en je zou denken dat we er met al deze aanbevelingen allemaal een stuk gezonder op zijn

geworden ... // Lees meer

 

#Nutrition #Healthy #Diet #Veggies #Meat #Sleep

Home / Blog / Project FOOD / Nutrition is no rocket science - Part 2    

 

NUTRITION IS NO ROCKET SCIENCE

Geschreven door: Patric Verhoeven | Eastside Performance Nijmegen © All rights reserved ©

QUICK LINKS

BLOG. GREAT QUALITY INFO

PROJECT [FOOD] - IT'S NO DIET. IT'S FOR LIFE.

 

Project [FOOD] is een uniek programma op het gebied van voeding en lifestyle en brengt

orde in de chaos. Het is geen dieet, het gaat niet over snelle oplossingen of het uitsluiten

van bepaalde voedingsgroepen. Daarbij is er geen kant-en-klaar voedingsschema, omdat

dit ook niet zal zorgen voor het gewenste resultaat. Project [FOOD] is tegelijkertijd een

leerzaam programma met oplossingen gericht op de lange termijn. Het zelf bepalen van

jouw dagelijkse voeding is het sterkste punt van dit programma. Stap voor stap werken

aan een gedragsverandering op het gebied van voeding en lifestyle en dit allemaal vanuit

een zeer eenvoudige en realistische benadering die je vervolgens kan aanhouden. Nieuwe

inzichten vanuit een ver verleden met een moderne coating. Geen calorieën tellen en geen

macronutrienten-micro management ... // Lees meer

 

#Nutrition #Project #Food #Calorie #Energiebalans #Vetverbranding

GERELATEERDE ARTIKELEN: