BLOG

FYSIEKE TRAINING IN DE (TOP)SPORT

KRACHT x SNELHEID = POWER = RESULTS


Het blijkt dat wij Nederlanders tegenwoordig in onze volksport nummer één tekort komen op het fysieke vlak.


We kunnen niet mee met de fysieke manier van voetballen in de rest van Europa en missen kracht, snelheid

en explosiviteit in de breedte. Deze eigenschappen zijn met goede plannen en persoonlijke aandacht zeer goed

en verantwoord te trainen, alleen hier gaat het over het algemeen mis.


De juiste kennis en vaardigheden ontbreken om deze eigenschappen optimaal te trainen.


DE (ON)ZIN VAN SPIERMASSA


In Nederland heerst, anno 2017, veelal nog steeds de opvatting dat men van fysieke training of krachttraining traag wordt. Dit heeft vooral te maken met de verkeerde manier van krachttraining. Vaak wordt er getraind volgens een bodybuilding principe, wat zich uitsluitend richt op toename van spiermassa (hypertrofie) en op het uitputten van spieren. Dit vermindert de beweeglijkheid, mobiliteit en explosiviteit, hetgeen je als sporter juist wilt verbeteren.


Ook levert dit type training vaak (veel) spierpijn op, omdat het uitputten van spieren centraal staat. Spierpijn verstoort optimale prestaties, waardoor het een negatief effect heeft op de eigenlijke sporttrainingen die volgen op de fysieke training. Het doel van de fysieke training moet juist zijn dat het een positief effect heeft op de eigenlijke sporttraining die erop volgt, men moet zich krachtiger, explosiever en sneller voelen.


SPORTSPECIFICITEIT


Een goede fysieke training kan vrijwel de hele week positief doorwerken, terwijl een verkeerde fysieke training de hele week negatief kan doorwerken. Daarnaast traint men veelal geïsoleerde spieren met een bodybuilding principe, waardoor er geen vertaalslag is naar de sportpraktijk.


Het lichaam kan men in deze zien als een team. Als alle spelers week in week uit apart trainen en op de wedstrijddag samen moeten spelen, is men niet ingespeeld op elkaar. Als alle spieren in het lichaam apart getraind worden, dan zijn ze niet ingespeeld op elkaar. In de sport gaat het om bewegingen en niet om geïsoleerde spieracties. Daarom is het belangrijk dat het lichaam als één geheel gezien en getraind wordt.


In veel sporten zijn beslissende acties explosieve acties, waarbij versnellen centraal staat. Denk hierbij aan aanzetten, afremmen, sprinten wenden, keren, draaien, springen, schieten en stoten. Als fysieke trainer is het belangrijkste doel dan ook om sporters explosiever en sneller te maken.


De weinige tijd die een fysieke trainer vaak heeft moet hierop ingezet worden. Conditionele vormen (uithoudings-

vermogen) dienen zoveel mogelijk getraind te worden in de eigenlijke sporttraining en niet in de aanvullende of ondersteunende fysieke training.

VERMOGENSTRAINING


Kracht, snelheid en explosiviteit kan men samenvoegen in vermogenstraining. Vermogen wordt in de sportwereld gedefinieerd als kracht x snelheid. Leren versnellen staat bij dit type training centraal. Eén van de meest effectieve trainingstools om het vermogen te trainen is de Olympische halter. Deelbewegingen uit het Olympisch gewichtheffen kunnen worden ingezet om sporters explosiever en sneller te maken.


Alle belangrijke gewrichten en omliggende spieren worden ermee getraind en ook nog eens in een samenwerkend geheel. Juiste oefenvormen, snelheid van bewegen, aantal herhalingen en rustpauzes spelen een grote rol van betekenis bij het op de juiste manier aanbieden van (dit type) vermogenstraining.


Het zijn technisch vaak niet de makkelijkste oefenvormen en eigen vaardigheid van de fysieke trainer is dan ook van cruciaal belang. Daarnaast heeft deze manier van trainen ook een blessure preventieve rol, omdat dynamische stabiliteit gevraagd wordt.


DYNAMISCHE STABILITEIT


Dit houdt in dat coördinatie en balans getraind worden. Het voordeel van dynamische stabiliteit is dat het over het algemeen beter aansluit bij de sportpraktijk. Helaas is het op het sportveld of in de sportzaal vaak niet mogelijk om gebruik te maken van Olympische halters, dus moet men andere trainingsmiddelen gebruiken die hetzelfde effect bewerkstelligen. Functionele materialen als gewichtsvesten, kettlebells, power sledes en medicine ballen kunnen worden ingezet. Daarnaast zijn sprongvormen (bijvoorbeeld vertical/box jumps) ideaal om vermogen te ontwikkelen, waarbij een juiste opbouw erg belangrijk is.


MAAK HET VERSCHIL


Functionele fysieke training, met als doel het vergroten van vermogen (kracht x snelheid), waarin dezelfde gewrichten worden aangesproken als in de sportpraktijk, maakt sporters sneller en explosiever en geeft ze dus een voorsprong ten opzichte van anderen. Eerder bij de bal zijn dan je tegenstander, hoger kunnen springen, sneller van richting kunnen veranderen, sterker zijn in de duels en minder blessuregevoelig zijn, is een absolute meerwaarde voor sporters.


Explosiviteit is een wapen, vaak van doorslaggevend belang bij beslissende acties in de wedstrijd.


SUMMARY


Great article written by Martijn Hoekstra (Start2Move) Thank you very much!


As always, thanks for reading this article and we hope to see you at the gym soon!


Send me a message if you want to upgrade your performance or give attention to our free try out training.


All the best,


Patric Verhoeven

READY TO GET STARTED?


Sportspecifieke krachttraining voor voetballers is nodig. Het omzetten van STRENGTH, POWER & SPEED naar prestaties. Het vergroten van (maximale) kracht en de POWER output. PLYOMETRISCHE oefeningen voor de transfer naar de sport. Het vergroten van de SNELHEID en EXPLOSIVITEIT. Geef blessures geen kans. DOMINATE your sport and get soccer STRONG!


Géén bodybuilding-achtige benadering maar een up-to-date sportspecifiek movement based programma specifiek voor voetballers. Om jezelf naar een hoger niveau te brengen én blessures te voorkomen is het ontzettend belangrijk dat je werkt aan de ontwikkeling van meer SNELHEID, POWER, EXPLOSIVITEIT en KRACHT. De fysieke krachttraining is hierbij een onmisbaar element.


Je kunt de BESTE SPELER ter wereld zijn maar als je (regelmatig) GEBLESSEERD bent dan kun je niks laten zien. Geef blessures géén kans door je lichaam zo goed te trainen dat er voor jou geen weken bivakkeren op de bank bijzit. STERKER WORDEN en het vergoten van de POWER OUTPUT maken het lichaam veel beter bestand tegen de invloeden van buitenaf.


Het is tijd om indruk te maken en te vechten voor je plek, want als jij dat niet doet, doet iemand anders het wel!


Ben je benieuwd naar onze werkwijze? Bel nu naar  024-3661489 of stuur een  mail en maak direct een afspraak voor de GRATIS TRY OUT bij de Eastside Soccer Academy.


Bron: https://www.eastsidesocceracademy.nl/


So what are you waiting for? Call or email us TODAY and get started!


Met vriendelijke groet en hopelijk tot snel!


Patric Verhoeven 


Eigenaar Eastside Soccer Academy Nijmegen

Een persoonlijke benadering van de trainingen is zeer belangrijk. Géén enkele oefening is verplicht als het gaat om het behalen van resultaat in de sportschool. Het programma moet bestaan uit oefeningen die geschikt zijn voor jou en niet voor iemand anders. Dit is van groot belang en klinkt als simpele informatie maar het uitblinken in simpelheid blijft te ingewikkeld voor velen!  

Dit programma zorgt voor kracht, een hoge fatburn én er is de opbouw en ontwikkeling van spiermassa. Géén ouderwetse bodybuilding-achtige praktijken maar een snel, sterk en explosief lichaam. Een up-to-date movement based programma voor een optimaal resultaat. Sterker worden, spiermassa opbouwen, een ijzersterke conditie ontwikkelen en meer power verkrijgen! Er is géén aandacht voor de traditionele slaapverwekkende cardio activiteiten want de meest gespierde, strakke en sterke lichamen in deze wereld zijn opgebouwd door trainingen vanuit een slimme strategie en een intelligent trainingssysteem.  


LOOK GOOD.

BE STRONG.

BE FAST.

BE FLEXIBLE.


Is het jouw doelstelling om sterker te worden, spiermassa te ontwikkelen, atletisch vermogen te ontwikkelen, de conditie op te bouwen tot een compleet en hoog niveau van fitheid dan is dit programma absoluut geschikt voor jou. START now and Become Strong & Awesome!