BLOG

GO OLD SCHOOL, GO BACK TO BASIC

GO OLD SCHOOL


Je ziet géén machines, maar die heb je ook niet nodig!


Bovenstaande foto geeft een geweldig beeld van een sportschool uit lang vervlogen tijden, máár toch is hier praktisch alles aanwezig wat je als (kracht)sporter nodig hebt om een mooi resultaat te behalen.


Er is géén luxe aanwezig, slechts een grote functionele ruimte met losse materialen. Je ziet geen machines, maar die heb je ook niet nodig want uiteindelijk zorgen deze niet voor het gewenste resultaat. Wat je wel ziet zijn losse materialen en deze heb je wel nodig. Altijd en overal!


'Old school' krachttraining: het werkt en ik geloof erin!

HET EIGEN LICHAAM IS DE VOORNAAMSTE MACHINE OM MEE TE TRAINEN


Materialen die wel gebruikt kunnen worden zijn kettlebells, Olympische stangen en schijven, dumbbells, tractorbanden, power sled en de prowler, battle ropes en medicine ballen. De high intensity training, circuittraining en het Olympisch gewichtheffen zijn voorbeelden uit de 'oudheid' die weer herontdekt zijn en/of moeten worden. 


DE FITNESS INDUSTRIE IS STEEDS 'VRIENDELIJKER' GEWORDEN


Veel te vaak worden behendigheidsoefeningen en stabilisatie bewegingen met allerlei foefjes aan jonge en beginnende sporters verkocht die meer lijken op een gefaalde nuchterheidstest dan op daadwerkelijke oefeningen.


Complete trainingen worden uitgevoerd op machines en/of bestaan uit geïsoleerde oefeningen als de lat pull down, pec deck, cable chest flies, chest press, leg extension, cable curls, leg press, calf raise etc.


Wat is er gebeurd met de oefeningen die spieren opbouwen en kracht ontwikkelen?


Of je nu een lichaam als een Pro Footballer wilt ontwikkelen, of simpelweg voor het lichaam van een Olympische atleet wilt trainen, kracht is en blijft de basis van alles. Het werkpaard dat de kar van bio-motorische vaardigheden trekt.


Ongeacht de doelstelling moet het ontwikkelen van kracht absoluut prioriteit nummer één zijn!


Veel gewichtheffers en/of (kracht)sporters hebben het echter helemaal verkeerd en zetten zich vast op geavanceerde programma’s, complexe periodieke schema’s en innovatieve variaties op oefeningen, voordat ze een concrete fundering van kracht hebben. Maar dat is helaas toch echt een (grote) fout en over fouten gesproken, 'men' maakt ook nog steeds gebruik van machines! Zorg voor veel (maximale) kracht, door met name de compound oefeningen. Het is de fundering van alles en deze verdwijnt niet. It’s your best friend en jouw lichaam zal je zeer dankbaar zijn!

MAXIMALE KRACHT

 

Maximale kracht is de grootste kracht die een spier of spiergroep kan produceren, ongeacht de tijd.

 

Om de maximale kracht te verhogen moet je eerst de extra oefeningen op een lager pitje zetten en je voorbereiden om de samengestelde bewegingen aan te pakken, zoals de bench press, overhead press, squat en deadlift, met ongebreidelde heftigheid en onmeetbare intensiteit.

 

De meest waardevolle lifts zijn de lifts die je brute kracht geven.

 

Oefeningen als de squat, overhead press en bankdrukken maar met name de deadlifts, vooral als je de 90% van jouw één-rep maximum bereikt en overschrijdt, dienen als een katalysator in het verhogen van de limietkracht, aangezien ze de snelste en meeste motorieke onderdelen met een hoge drempel kunnen opwekken, de snelheid verhogen, de synchronisatie van motorieke onderdelen verhogen en de neurale drive stroomlijnen.

 

Helaas was daar ergens die trendy high-tech hype van de fitness machines die tot op de dag van vandaag nog steeds bestaat. Het zijn vaak erg knappe en hele creatieve ontwerpen, alsof de NASA meegeholpen heeft met het ontwerp en in vele gevallen trainen mensen er met tevredenheid op.

 

FITTER, GEZONDER, STERKER & SNELLER

 

Máár als we echt fitter, gezonder, sterker, en sneller willen worden en als we echt streven naar een goed en optimaal functionerend lichaam en het tegengaan van allerlei klachten aan het lichaam is het trainen op machines dan de beste keus die we kunnen maken? Het antwoord op deze vraag is simpel: 'Nee!'

 

Het is tijd om de focus weer te verleggen naar de vrije oefeningen en het trainen met losse materialen, waarbij verschillende spiergroepen tegelijk aan het werk worden gezet. Dit type oefeningen ligt dicht bij ons natuurlijke bewegingspatroon, waardoor de transfer naar het dagelijkse leven vele malen groter is dan bij oefeningen op apparaten.

 

De pay off is naast een mooier, strakker en fitter fysiek, een lichaam dat beter functioneert in andere sporten en het dagelijks leven.

GO OLD-SCHOOL | GO BACK TO BASIC

 

Na jaren van experimenteren en het volgen van commerciële trends van part-time-polo-dragende-kantoor-slungels is het tijd om terug te gaan naar de basis. De tijd van complexe fitnessprogramma's en nieuwe trendy multi-media technische hoogstandjes moeten verleden tijd zijn! We moeten terug naar de basis en niet naar de sauna die automatisch warm wordt als jij de deur van de health-club open maakt!

 

Stel jezelf de volgende vraag: 'Wat werkt nou echt?'

 

Fitnessprogramma's die gebaseerd zijn op 'old-school' en 'hardcore' trainingen met gebruik van veel losse materialen, uiteraard het eigen lichaamsgewicht en géén machines! Gyms met losse materialen die (soms) meer lijken op een bunker dan op een luxe Health club. Old school technieken van lang geleden komen weer samen.

 

In deze no-nonsense aanpak worden fitness oefeningen gereduceerd tot de essentie:

 

Functionele oefeningen die de grootste transfer hebben op andere takken van sport en ons dagelijks leven!

 

Het eigen lichaam is de voornaamste machine om mee te trainen en materialen die wel gebruikt kunnen worden zijn kettlebells, Olympische stangen en schijven, dumbbells, tractor banden, power sled en de prowler, battle ropes en medicine ballen. High intensity training, circuittraining en het Olympisch gewichtheffen zijn voorbeelden uit de 'oudheid' die weer herontdekt zijn en/of moeten worden!

BARBELL TRAINING

 

Bij het trainen met de Olympische halters kan de sporter beweging bepalen en er worden meerdere gewrichten tegelijk aan het werk gezet. Veel spiergroepen worden tegelijkertijd aangesproken en er is een grote transfer naar het bewegen in het dagelijkse leven en naar andere sporten.

 

Er kunnen ook (zeer) hoge snelheden worden bereikt, de versnelling wordt getraind, er ontstaan compound oefeningen en dit zijn de oefeningen waar het om gaat!

 

Er wordt continue een beroep gedaan op de gehele coördinatie en balans en de 'powerzone' (core unit) wordt makkelijk bereikt, dit is het gehele gebied van de knie- en heup/rugstrekkers. Hier wordt het vermogen gegenereerd voor het werpen, springen en sprinten. Is het veilig? Bij een goede techniek/uitvoering is het trainen met de Olympische halter (barbell) veiliger dan de machines.

 

Trainen met de halter is veel leuker en er is meer (directe) feedback. Er is veel meer en veel sneller resultaat dan met machines en het lichaam verbruikt veel energie. En dit gehele verhaal is ook van toepassing wanneer je gebruik maakt van de dumbbells!

JUMPING


Bij Eastside Performance maak ik veel gebruik van plyometrische (sprong) oefeningen. Deze oefeningen geven minder stress aan het lichaam, zijn makkelijk aan te leren en zeer explosief. Persoonlijk ben ik een groot voorstander en big fan van broad jump's en box jump's maar vooral ook van bounding.


Het doen van meerdere sprongen achter elkaar heet ook wel bounding en hierbij is sprake van kracht de grond induwen om de beweging te maken maar daarnaast krijg je ook kracht terug vanuit de grond waardoor de volgende sprong nog krachtiger zal zijn. Uiteraard moet je hierbij wel opletten dat de techniek goed is en ook al is dit een zeer goede methode, je moet hierin niet doorslaan.

SPRINTEN


Weinig methoden zijn effectiever en eenvoudiger om spiermassa op te bouwen, snelle spiervezels te prikkelen, vet te verliezen en de conditie te verbeteren dan sprinten. Gewoon heel hard rennen, je hoort het goed! Hieronder volgen vier redenen waarom iedereen zou moeten sprinten.


Een ijzersterke conditie ontwikkelen


Sprinten maakt het hart- en longsysteem uiterst sterk, meer nog dan duurtraining als bijv. hardlopen. Steeds meer onderzoek laat zien dat HITT protocollen (waaronder meerdere sprints) niet alleen het anaerobe vermogen vergroten maar zelfs het aerobe uithoudingsvermogen. Dat wil zeggen: het duuruithoudingsvermogen afgemeten aan de VO2max.


Sterker worden


Hoge intensiteit training (HITT) is een zeer effectieve manier om vet te verliezen. Door de zeer hoge naverbranding (EPOC) blijft de verbrandingsoven nog lange tijd na de training na branden met slinkend vet als gevolg. Eigenlijk moeten we niet over "vetverlies" praten maar over het vergroten van de vetvrije massa. We willen namelijk niet alleen vet verliezen maar juist vervangen door spiermassa.


Daardoor zien we er "strak" uit, zijn we sterk en hebben we een hogere stofwisseling want spieren verbruiken meer energie dan vet. Sprinten is daarvoor de ideale methode omdat het zoals gezegd veel calorieën verbrandt en tegelijk spiermassa ontwikkelt.


Meer spiermassa en meer power


Sprinttraining ontwikkelt spiermassa en spreekt met name de zo belangrijke snelle spiervezels aan. Een dubbel effect dus: spiermassa ontwikkeling en een toename van de explosiviteit. En een paar sterke en explosieve benen zijn letterlijk de fundering voor elke sporter!


Groeihormoon


Door de training wil je de anabole hormonen (die zorgen voor de spieropbouw) zoals testosteron, groeihormoon en insuline stimuleren en sprinten is hiervoor de ideale methode. Door de relatief korte trainingsduur hou je ook een negatieve toename van het stress/afbraak hormoon cortisol buiten de deur wat een niet te verwaarlozen neveneffect is.

BODYWEIGHT EXERCISES

 

Oefeningen met het eigen lichaamsgewicht zijn onmisbaar maar deze oefeningen verdwijnen al heel snel wanneer er toegang tot een sportschool is. Maar het blijven doen van deze oefeningen is ontzettend belangrijk! Belangrijker dan de meeste sporters zullen denken en twee oefeningen met het eigen lichaamsgewicht behoren zelfs tot de strength standards, dit zijn de push up's en de pull up's.

 

Uiteraard zien push up's en pull up's er niet zo briljant en indrukwekkend uit als een setje bankdrukken met 125 kilo en magnesium maar toch moet je beseffen dat o.a. push up's en pull up's onmisbaar zijn!

 

Daarbij zijn er vele varianten om het continu moeilijker te blijven maken, maar hierin moet je ook weer niet gaan overdrijven! Houd het simpel en maak het niet te gek. De doelstelling is immers niet om een circus-aap-artiest of turner te worden. Je hoeft ook niet de laatste Thug workout van de Ghetto boys uit te voeren en het verspillen van tijd en schouders aan een 'muscle up' is absoluut niet de moeite waard!

BECOME STRONG & AWESOME

 

Traditioneel gezien zijn de meeste trainingsschema's anno 2019 helaas nog steeds gebaseerd op de ervaringen van de ouderwetse bodybuilders. Dit heeft geleid tot veel niet wetenschappelijk onderbouwde programma's: de Bro split. Het is niet persé altijd compleet verkeerd en slecht, maar het is zeker niet de meest efficiënte en effectieve manier van trainen ... en niemand heeft als doelstelling het verspillen van tijd en geld in de gym.

 

Vanuit mijn jarenlange ervaring als Strength & Conditioning trainer/coach heb ik een uniek programma ontwikkeld: Become Strong & Awesome. Één van mijn beste programma's en reeds vele honderden sporters hebben met succes dit programma gevolgd.

 

Het is géén old school bodybuilding split, maar een up-to-date movement based programma voor een optimaal resultaat. Sterker worden, spiermassa opbouwen, een ijzersterke conditie ontwikkelen en meer power verkrijgen! Er is geen aandacht voor de traditionele-slaapverwekkende-cardio-activiteiten want de meest gespierde, strakke en sterke lichamen in deze wereld zijn opgebouwd door Strength & Conditioning trainingen met een hoge intensiteit.

 

Look good. Be strong. Be fast. Be flexible. Go!

 

Start nu met Become Strong & Awesome: zoals gezegd, géén typisch fluffy poodle bro split maar een uitgebalanceerd programma bestaande uit de nieuwste en meest effectieve strategieën vanuit de wetenschap gecombineerd met de ervaringen van de beste trainers uit de fitnesswereld. Het is een compleet fitness programma met trainingen die jij kunt uitvoeren in jouw gym. Uiteraard ontbreekt een effectieve warming up niet en daarbij is er ook de nodige aandacht voor de voeding. Start now and become strong and awesome!

 

€ 29,95

Een persoonlijke benadering van de trainingen is zeer belangrijk. Géén enkele oefening is verplicht als het gaat om het behalen van resultaat in de sportschool. Het programma moet bestaan uit oefeningen die geschikt zijn voor jou en niet voor iemand anders. Dit is van groot belang en klinkt als simpele informatie maar het uitblinken in simpelheid blijft te ingewikkeld voor velen!  

Dit programma zorgt voor kracht, een hoge fatburn én er is de opbouw en ontwikkeling van spiermassa. Géén ouderwetse bodybuilding-achtige praktijken maar een snel, sterk en explosief lichaam. Een up-to-date movement based programma voor een optimaal resultaat. Sterker worden, spiermassa opbouwen, een ijzersterke conditie ontwikkelen en meer power verkrijgen! Er is géén aandacht voor de traditionele slaapverwekkende cardio activiteiten want de meest gespierde, strakke en sterke lichamen in deze wereld zijn opgebouwd door trainingen vanuit een slimme strategie en een intelligent trainingssysteem.  


LOOK GOOD.

BE STRONG.

BE FAST.

BE FLEXIBLE.


Is het jouw doelstelling om sterker te worden, spiermassa te ontwikkelen, atletisch vermogen te ontwikkelen, de conditie op te bouwen tot een compleet en hoog niveau van fitheid dan is dit programma absoluut geschikt voor jou. START now and Become Strong & Awesome!