BLOG

IN MOVEMENT WE TRUST

BACK TO BASIC


Op weg naar resultaat!


Na jaren van experimenteren en het volgen van commerciële trends van part-time-polo-dragende- kantoor-slungels is het tijd om terug te gaan naar de BASIS. De tijd van complexe fitnessprogramma's en nieuwe trendy multi-media technische hoogstandjes moeten verleden tijd zijn! We moeten terug naar de BASIS en niet naar de sauna die automatisch warm word als jij de deur van de Health-club open maakt!


STEL JEZELF DE VOLGENDE VRAAG: 'WAT WERKT NOU ECHT?'


Fitnessprogramma's die gebaseerd zijn op 'old-school' en 'hardcore' trainingen met gebruik van (veel) losse materialen, uiteraard het eigen lichaamsgewicht en géén machines! Gyms met losse materialen die (soms) meer lijken op een bunker dan op een luxe Health club. Old school technieken van lang geleden komen weer samen. In deze no-nonsense aanpak worden fitness oefeningen gereduceerd tot de essentie:


Functionele oefeningen die de grootste transfer hebben op andere takken van sport en ons dagelijks leven!


Het eigen lichaam is de voornaamste machine om mee te trainen en materialen die wel gebruikt kunnen worden zijn kettlebells, Olympische stangen en schijven, dumbbells, tractor banden, power sled en de prowler, battle ropes en medicine ballen. High intensity training, circuittraining en het Olympisch gewichtheffen zijn voorbeelden uit de 'oudheid' die weer herontdekt zijn en/of moeten worden!


If you aren't training all six foundational movement patterns, you're leaving your results to change. Every person on earth needs to master these 6 movements, because you can't fake the foundations.


Terug naar de basis dus, maar wat is de basis? Er bestaan enorm veel oefeningen maar géén enkele oefening is verplicht als het gaat om het behalen van resultaat in de gym. Het is tijd voor een benadering vanuit een ander perspectief.

SQUAT, HINGE, LUNGE, PUSH, PULL & CARRY


Dit zijn de zes essentiële bewegingen die aanwezig 'moeten' zijn in een trainingsschema. Het uitvoeren van deze zes bewegingen voldoet aan de overgrote meerderheid van de behoeften van de meeste sporters. Samen zullen ze het hele lichaam ontwikkelen en vele manieren van (atletische) prestaties verbeteren. Als je deze zes bewegingen niet uitvoert, betekent dit dat jouw programma zeker niet zo effectief is als het zou kunnen zijn.


JUMPS, SPRINTS & THROWS


In navolging van deze 6 foundational movements zijn er ook nog de jumps, sprints en throws. Deze drie bewegingen zijn uitermate effectief en ook zeer aan te raden. Het lichaam is gemaakt om te bewegen. Springen, sprinten en gooien zijn belangrijke vormen van beweging voor de ontwikkeling van KRACHT, POWER, SPIERMASSA en EXPLOSIVITEIT.


CARDIO CONDITIONING


Naast de zes essentiële vormen van beweging en de EXPLOSIVITEIT is er nog een belangrijk element: de CONDITIONING. Het integreren hiervan zorgt voor ATLETISCH VERMOGEN en SPIEROPBOUW waarbij tegelijkertijd de vetverbranding flink omhoog gaat. Vergeet daarbij niet dat het hart de BELANGRIJKSTE spier van het lichaam is en deze moeten we dan ook zeker trainen.


Kies niet voor de reguliere cardio, maar kies voor conditioning.


Bij de term 'cardio' denken we nog steeds veelal aan de loopband en de saaie sessies op de home trainer, maar gelukkig zijn deze activiteiten niet nodig. Conditioning is jouw beste optie. Train meerdere spiergroepen tegelijkertijd en bij voorkeur met gewichten en/of tegen extra weerstand. Hierdoor zal je hartslag flink stijgen en is dit een efficiente manier om zowel je spieren als uithoudingsvermogen te trainen. Daarbij krijgt ook de vetverbranding een enorme boost en zal de stofwisseling continu in de hoogste versnelling staan ... máár dat is overigens geen nieuwe ontdekking!

CONDITIONING zorgt voor een hoge vetverbranding (stofwisseling) en cardio zorgt voor het uitsterven van de vetverbranding.


Conditioning zorgt voor een sterk lichaam en cardio laat de spiermassa langzaam verdwijnen. Conditioning zorgt voor de ontwikkeling van spiermassa en cardio geeft je het uiterlijk van een wandelende tak ... of een gespierde spijker ... of een marathon loper ...


Cardio sucks and you don't need it! Use weights, fire up your heart rate and call it conditioning!


Conditioning beschermt tevens de gewrichten tegen de typische blessures door overbelasting en leidt niet tot de overmatige cortisolproductie wat het geval is bij traditionele cardio. En dat betekent dat je je kracht daadwerkelijk behoudt en/of vergroot in plaats van dat je steeds zwakker wordt. Zelfs voor de HARDGAINERS is dit aan te raden, want ook bij SPIERGROEI (hypertrofie) als belangrijkste doelstelling is de conditioning een belangrijk en onmisbaar element. Helaas zijn er nog steeds veel (kracht)sporters die om uiteenlopende redenen niks tot weinig aan conditioning doen. De gedachte dat conditioning spieren zal 'verbranden' is niet correct en nog een veelgehoorde fabel is dat conditioning de spiergroei zal beperken ... maar wees niet bang want dat zal in werkelijkheid niet gebeuren.

SPRINT!

 

SPRINTEN als onderdeel van de CONDITIONING is zelfs één van de meest effectieve vormen van training voor de FATBURN én het opbouwen van SPIERMASSA. Sprinten zorgt ook voor de ontwikkeling van de functionele kracht, atletisch vermogen en POWER!

 

Er is géén enkele andere oefening in de gym die vergelijkbaar is en dit zou kunnen nabootsen … hoewel de PROWLER een uitzondering is en als jij in jouw gym kunt sprinten dan is dat perfect! Tip: kies ook eens voor de band resisted sprints. Dit is sprinten met de extra weerstand van een elastiek.

 

Sprinten heeft een enorme positieve impact op de rompspieren en om het simpel te houden: sprinting will make you better at everything!

 

Sprinten vóór de krachttraining (na de dynamische warming up) is zelfs zeer effectief om de atletische performance & prestatie te verhogen. Zeker bij sporters. Door deze methode zal het centrale zenuwstelsel sterker- en geactiveerd worden. Dit heeft weer een positieve invloed op de (zware) lifts en explosieve bewegingen die je gaat uitvoeren.

 

Concluderend kan je stellen dat sprinttraining zorgt voor verbetering van snelheid, kracht, spierconditie, coördinatie en flexibiliteit. Hardlopen daarentegen zorgt veelal niet voor de gewenste uitkomst en er ontstaan enorm veel enkel- knie- heup- en rugklachten. Daarmee wil ik duursporters absoluut niet tekort doen; daar worden beslist indrukwekkende prestaties neergezet. Het enige dat ik stel is dat dit niet de weg is naar een indrukwekkend, atletisch lichaam. Wat meestal wel het doel van training in de sportschool is. Iets wat we wel bereiken met STRENGTH & CONDITIONING trainingen.

 

Middels STRENGTH & CONDITIONING combineren we nadrukkelijk de ontwikkeling van zowel kracht als snelheid, door het afwisselen van sprintoefeningen met allerlei krachtoefeningen, waarbij we steeds de nadruk leggen op een zo hoog mogelijke belasting in een zo kort mogelijke tijd.

 

Dat ons lichaam biologisch meer ontworpen is voor een serie korte sprints, dan langdurig hardlopen, is dan ook de oorzaak dat intervaltraining zoveel effectiever is dan langdurig gelijkmatig hardlopen.

 

Dat levert ons het lichaam op dat we kennen van de atleten die deelnemen aan de Olympische 100 meter sprint. Of in elk geval kunnen we erbij in de buurt komen en op dezelfde manier trainen!

WHAT ELSE?


Een complex bestaat uit meerdere (compound) oefeningen direct achter elkaar om het cardiovasculair vermogen, kracht- en uithoudingsvermogen te vergroten. Als voorbeeld zie je hieronder mijn favoriete dumbbell complex:


A1) Dumbbell Romanian Deadlift x 10 reps

A2) Dumbbell Row x 10 reps

A3) Dumbbell Power Clean x 10 reps

A4) Dumbbell Overhead Press x 10 reps

A5) Dumbbell Front Squat x 10 reps


Ten slotte, touwtje springen is een low impact oefening om de spiermassa te behouden terwijl je kunt werken aan voetenwerk en conditie. De sled training zorgt voor extra volume en een hoge intensiteit zonder de excentrische stress.


TERUG NAAR DE BASIS


Ik weet dat dit voor vele sporters als ‘nieuwe’ informatie is, maar tijden veranderen en veel van wat je hoort en leest in de fitness industrie is gerecyclede informatie, met name uit de oude wereld van de bodybuilding. Veel mensen houden zich nog trouw vast aan uitspraken uit de jaren 70 & 80, maar realiseren zich niet dat we al een heel stuk verder zijn qua kennis.


We weten tegenwoordig veel meer over de optimale manieren van trainen voor het verbeteren van je lichaamscompositie en het werken aan persoonlijke doelstellingen.


Sta open voor nieuwe informatie. Ga mee met de tijd. Luister niet naar de bejaarde bodybuilder in jouw lokale gym en jouw carrière in de krachttraining zal veel succesvoller zijn!

MAKE YOURSELF FIT. READY TO GET STARTED?


Ben jij op zoek naar een unieke gym met professionele begeleiding van hoog niveau dan ben je bij Eastside Performance te Nijmegen aan het juiste adres. Eastside Performance is een high quality sportschool met professionele begeleiding van hoog niveau door ervaren trainers uit de sportwereld. Wij gaan veel verder dan de reguliere, commerciële sportscholen en onze persoonlijke benadering is hierin het belangrijkste element.


De trainingen zijn niet voor iedereen hetzelfde: ieder aspect van de training is van persoon tot persoon weer anders en daarom is onze individuele aanpak van grote waarde. Op weg naar succes werken wij vanuit een slimme strategie en intelligent trainingssysteem bestaande uit trainingsschema’s opgesteld naar persoonlijke doelstellingen, rekening houdende met het huidige niveau en de belastbaarheid om zo (chronische) klachten en blessures te voorkomen.


Start nu vanuit het EPTS systeem met jouw (persoonlijke) programma. Als het bereiken van succes en persoonlijke doelstellingen jouw belangrijkste motivatie is. Op weg naar resultaat en een sterk lichaam zonder klachten en blessures. Investeer in jezelf en Make yourself FIT!


So what are you waiting for? Mail us today and get started!


Stuur ons een  mail en maak direct een afspraak voor jouw GRATIS introductie training bij Eastside Performance en ervaar onze unieke benadering.

Een persoonlijke benadering van de trainingen is zeer belangrijk. Géén enkele oefening is verplicht als het gaat om het behalen van resultaat in de sportschool. Het programma moet bestaan uit oefeningen die geschikt zijn voor jou en niet voor iemand anders. Dit is van groot belang en klinkt als simpele informatie maar het uitblinken in simpelheid blijft te ingewikkeld voor velen!  

Dit programma zorgt voor kracht, een hoge fatburn én er is de opbouw en ontwikkeling van spiermassa. Géén ouderwetse bodybuilding-achtige praktijken maar een snel, sterk en explosief lichaam. Een up-to-date movement based programma voor een optimaal resultaat. Sterker worden, spiermassa opbouwen, een ijzersterke conditie ontwikkelen en meer power verkrijgen! Er is géén aandacht voor de traditionele slaapverwekkende cardio activiteiten want de meest gespierde, strakke en sterke lichamen in deze wereld zijn opgebouwd door trainingen vanuit een slimme strategie en een intelligent trainingssysteem.  


LOOK GOOD.

BE STRONG.

BE FAST.

BE FLEXIBLE.


Is het jouw doelstelling om sterker te worden, spiermassa te ontwikkelen, atletisch vermogen te ontwikkelen, de conditie op te bouwen tot een compleet en hoog niveau van fitheid dan is dit programma absoluut geschikt voor jou. START now and Become Strong & Awesome!