BLOG

MEDICINE BALL TRAINING VOOR POWER

PLYOMETRISCHE TRAINING VOOR HET BOVENLICHAAM


De medicijn bal is al meer dan 3000 jaar oud en het is niet voor niks dat deze bal tegenwoordig nog steeds bestaat.


Gooien is net als springen en rennen een belangrijke eigenschap van het menselijk lichaam maar de meeste sporters beschikken niet meer over deze eigenschappen. Op de eerste plaats heb je misschien nooit geleerd om correct te gooien en op de tweede plaats zal deze eigenschap verdwijnen naarmate je dit niet meer als training doet!


Door het (weer) aanleren en trainen om snelheid over te dragen van achter naar voren, verklein je het risico op blessures en verbeteren prestaties. Het lichaam zal hierdoor veel KRACHT, SNELHEID en EXPLOSIVITEIT ontwikkelen.


Door slechte, verkeerde en eenzijdige bewegingsvaardigheden hebben veel sporters de patronen die nodig zijn om deze handelingen op een gecoördineerde en efficiënte manier (als oefening) uit te voeren nog niet onder de knie. Het leren gooien helpt het vaststellen en/of herstellen van deze bewegingsvaardigheden.


Het gooien met een medicine ball is één van de meest effectieve en functionele manieren van trainen voor kracht, snelheid en explosiviteit en het gooien met een medicijn bal is niet te vervangen door iets anders. Zelfs de hedendaagse ultra-moderne fitness machines kunnen deze methode niet nabootsen en er is ook niks anders in de gym wat het gooien met een medicne ball als oefening kan vervangen.


Uniek dus, maar wat maakt dit zo goed?

1) REAL WORLD TRANSFERS

 

De werkelijke bewegingen die het lichaam maakt, zowel in het dagelijks leven als tijdens het sporten, gaan in alle richtingen. Inderdaad, het lichaam beweegt in alle richtingen! Wij bewegen vooruit, zijwaarts en achterwaarts waarbij ook draaibewegingen voorkomen. Deze bewegingen worden uitgevoerd in het frontale en transversale vlak maar veel trainingsschema’s en oefeningen bestaan voornamelijk uit oefeningen die gedaan moeten worden in het sagitale vlak. Hierdoor ontstaat een veel te eenzijdige manier van trainen en het is voor mij geen schokkend nieuws als daardoor schouder- en/of knie klachten ontstaan. Het integreren van een aantal rotatieoefeningen met de medicijn bal vergroot direct het aantal mogelijkheden om ook in het transversale vlak en frontale vlak te trainen. 

 

2) BETTER INTEGRATION OF THE CORE

 

Een betere integratie van de rompspieren. Bij het correct uitvoeren van een rotational medicine ball throw moet de kracht voornamelijk uit het onderlichaam komen. Deze kracht moet vanuit het onderlichaam via sterke rompspieren kunnen worden getransfereerd naar de armen en vervolgens naar de bal. Door deze oefening cq beweging moeten de rompspieren veel werk verrichten en hierdoor worden deze sterker.

 

3) A WAY TO TRAIN POWER OUTSIDE OF THE SAGITAL PLANE

 

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat niet het verliezen van kracht en/of spiermassa maar juist het gebrek aan explosiviteit en snelheid het grootste probleem is naarmate we ouder worden. De snelheid waarmee we kunnen bewegen en gewicht kunnen verplaatsen wordt steeds geringer naarmate we ouder worden en dan heb ik het niet over een leeftijd van 65 plus. Ik zie dit effect (helaas) ook bij jongeren van begin twintig. Bij het niet trainen van snelheid zal deze eigenschap van het lichaam steeds slechter worden zowel bij het beoefenen van een sport als het bewegen in dagelijks leven is deze kwaliteit erg belangrijk.

 

4) REDUCTION OF ASYMETRY

 

Bijna iedereen is (zeer) dominant op een éénzijdige manier, je bent rechts of links. Het is logisch dat er een verschil tussen beide kant van het lichaam is en je kan dit niet gelijk maken maar het is wel belangrijk om dit verschil te beperken en zo klein mogelijk te maken/houden. Heel veel blessures ontstaan door een te groot verschil waardoor er een disbalans in je lichaam zal ontstaan. Door het uitvoeren van een aantal rotatie oefeningen met de medicine ball kun je dit verschil verkleinen. De medicijn bal is uitermate geschikt, vooral om de asymetrie van de heup en wervelkolom te verhelpen.

 

5) MED BALL UTILIZE A HIGH LEVEL OF TRUNK ACTIVITY

 

Alle bewegingen van het lichaam beginnen vanuit de rompspieren en vervolgens moet het lichaam de kracht die vrijkomt kunnen transfereren naar de armen en benen. Wanneer de rompspieren (te) zwak zijn en over onvoldoende mobiliteit beschikken kan het lichaam niet de nodige kracht, snelheid en explosiviteit leveren. Oefeningen als de squat en deadlift zijn onmisbaar voor een sporter om sterker te worden maar deze oefeningen vereisen wel een sterke core unit. Zo zijn veel oefeningen en trainingsvormen met elkaar verbonden en zullen ze elkaar versterken wanneer je op de juiste manier traint en de juiste oefeningen zal uitvoeren. De squat en de deadlift zijn oefeningen die je uiteindelijk moet beheersen en blijven uitvoeren maar zeker in het begin kan het zijn dat je niet direct met deze oefeningen kan beginnen vanwege een gebrek aan mobiliteit. Daardoor moet je met andere varianten beginnen en voordat je een deadlift kan uitvoeren moet je beschikken over de hip hinge. Uiteraard zijn er meerdere goede manieren om de core te trainen maar met de medicijn bal kun je de rompspieren ook op een explosieve manier trainen. Het leveren van snelheid en explosiviteit zijn belangrijke eigenschappen voor een sporter. Ze bepalen zelfs mede het resultaat!

 

6) EXPLOSIVE POWER DEVELOPMENT

 

Bij de meeste sporten is niks belangrijker dan de rate of force development en dit staat voor het zoveel mogelijk kunnen leveren van kracht, explosiviteit en snelheid in zo weinig mogelijk tijd. Alleen sterk zijn is daarom niet genoeg, het zo snel mogelijk kunnen reageren en daarbij ook het leveren van kracht, snelheid en explosiviteit zullen de prestaties voor een groot deel bepalen.

SUMMERY


De oefeningen die je met de medicijn bal kunt uitvoeren zijn niet te vervangen door machines!


De mogelijkheden zijn erg divers en voor vele doelstellingen toepasbaar, maar vooral voor kracht, explosiviteit en snelheid. Trainen met de medicijn bal versterken de rompspieren. Pezen, aanhechtingen en gewrichten worden sterker. Er is geen periode van deceleratie, alleen van acceleratie. Het gooien met de medicijn bal is daarnaast ook een geweldige vorm van core training waarbij het gehele lichaam actief zal zijn. Hierbij is ook sprake van een grote transfer vanwege het feit dat er een heup rotatie is en rompstabiliteit. Én trainen met de medicine ball is leuk! 


[Enthousiasme]


Het enthousiasme, zelfst. naamw.


Uitspraak [ntuasm, ntuasm] [ntuasm, ntuasm]


Enthousiasme is een gemoedstoestand waarbij men zich levendig en uitgelaten gedraagt en een grote geestdrift en motivatie voor iets of iemand vertoont.prettig gevoel dat je ergens helemaal vol van bent en er veel zin in hebt.


Bijvoorbeeld: `Met veel enthousiasme oefeningen uitvoeren in de gym`


HAVING FUN IS VERY IMPORTANT!


Uitvalpercentages voor work-out programma’s zijn bijna net zo hoog als de uitvalpercentages van mijn oude middelbare school ... het volhouden van de trainingen is voor veel mensen enorm moeilijk, maar het komt erop neer dat als je niet van het sporten geniet, je het ook niet zult doen.


Zorg er dus voor dat je work-out leuk is!


De meest effectieve manier om ervoor te zorgen dat je je aan je trainingsprogramma houdt, is om het 'vaak' te veranderen. Dit betekent niet dat je van de ene naar de andere modaliteit moet overgaan, voordat je enige resultaten behaalt. Zorg ervoor dat je tenminste 90 dagen bij je gewicht trainingsprogramma blijft, maar de oefeningen voor ieder lichaamsdeel iedere paar weken verandert. Dit houdt het niet alleen interessant, maar daagt ook je zenuwstelsel uit. Door de nieuwe oefeningen wordt het lichaam namelijk gedwongen zich aan te passen en dat leidt tot snelle en langdurige resultaten!

MAKE YOURSELF FIT. READY TO GET STARTED?

 

Ben jij op zoek naar een unieke gym met professionele begeleiding van hoog niveau dan ben je bij Eastside Performance te Nijmegen aan het juiste adres. Eastside Performance is een high quality sportschool met professionele begeleiding van hoog niveau door ervaren trainers uit de sportwereld. Wij gaan veel verder dan de reguliere, commerciële sportscholen en onze persoonlijke benadering is hierin het belangrijkste element.

 

De trainingen zijn niet voor iedereen hetzelfde: ieder aspect van de training is van persoon tot persoon weer anders en daarom is onze individuele aanpak van grote waarde. Op weg naar succes werken wij vanuit een slimme strategie en intelligent trainingssysteem bestaande uit trainingsschema’s opgesteld naar persoonlijke doelstellingen, rekening houdende met het huidige niveau en de belastbaarheid om zo (chronische) klachten en blessures te voorkomen.

 

Start nu vanuit het EPTS systeem met jouw (persoonlijke) programma. Als het bereiken van succes en persoonlijke doelstellingen jouw belangrijkste motivatie is. Op weg naar resultaat en een sterk lichaam zonder klachten en blessures. Investeer in jezelf en Make yourself FIT!

 

So what are you waiting for? Call or mail us today and get started!

 

Bel nu naar  024-3661489 of stuur een  mail naar info@eastsideperformance.nl en maak direct een afspraak voor een GRATIS introductie training bij Eastside Performance en ervaar onze unieke benadering.

Een persoonlijke benadering van de trainingen is zeer belangrijk. Géén enkele oefening is verplicht als het gaat om het behalen van resultaat in de sportschool. Het programma moet bestaan uit oefeningen die geschikt zijn voor jou en niet voor iemand anders. Dit is van groot belang en klinkt als simpele informatie maar het uitblinken in simpelheid blijft te ingewikkeld voor velen!  

Dit programma zorgt voor kracht, een hoge fatburn én er is de opbouw en ontwikkeling van spiermassa. Géén ouderwetse bodybuilding-achtige praktijken maar een snel, sterk en explosief lichaam. Een up-to-date movement based programma voor een optimaal resultaat. Sterker worden, spiermassa opbouwen, een ijzersterke conditie ontwikkelen en meer power verkrijgen! Er is géén aandacht voor de traditionele slaapverwekkende cardio activiteiten want de meest gespierde, strakke en sterke lichamen in deze wereld zijn opgebouwd door trainingen vanuit een slimme strategie en een intelligent trainingssysteem.  


LOOK GOOD.

BE STRONG.

BE FAST.

BE FLEXIBLE.


Is het jouw doelstelling om sterker te worden, spiermassa te ontwikkelen, atletisch vermogen te ontwikkelen, de conditie op te bouwen tot een compleet en hoog niveau van fitheid dan is dit programma absoluut geschikt voor jou. START now and Become Strong & Awesome!