BLOG

NO MORE COOKIE CUTTER SCHEMA'S: MAX EFFORT

'NIEUWE' OLD-SKOOL INFORMATIE


Een zwak lichaam zorgt alleen maar voor problemen ...


Sterker worden is de eerste vereiste voor elke sporter ... ongeacht de doelstelling. Een sterk lichaam voorkomt (chronische) klachten en blessures. Een (te) zwak lichaam zorgt alleen maar voor problemen. Een sterk lichaam heeft ook veel meer potentie om power te leveren en POWER is KRACHT x SNELHEID! En van POWER word je sterker!


MAXIMALE KRACHT IS DE BASIS VOOR ALLES!


De basis van elke sporter 'moet' bestaan uit oefeningen gericht op maximale kracht omdat een (te) zwak lichaam alleen maar voor problemen zal zorgen. Door het vergroten van de maximale kracht ontstaat een solide basis met een sterk lichaam. Dit is voor praktisch alle andere vormen van (kracht)training onmisbaar!


Wanneer een sterke basis van waaruit het lichaam kan bewegen ontbreekt en je gaat toch verder met trainen dan zal dat alleen maar leiden tot problemen en vooral in de vorm van blessures. Één van de beste en meest effectieve manieren om maximale kracht te ontwikkelen is de maximum effort methode en in tegenstelling tot vele andere methoden is deze superieur!


Bij het trainen voor maximale kracht maak je vooral gebruik van compound oefeningen als squat,deadlift, benchpress en overhead press. Het is daarbij zeker niet zo dat je deze oefeningen met minimaal 200 kilo moet uitvoeren want ook hier is het weer belangrijk dat de benodigde gewichten per individu zal worden berekend. Het leveren van maximale kracht is persoonsgebonden en o.a. afhankelijk van de 1 RM.

BIG OR STRONG? WHY STRONGER IS BETTER!


Stap een sportschool binnen, loop direct door naar het gedeelte van de krachttraining en je ziet voornamelijk hetzelfde beeld! De meerderheid van de (kracht)sporters doen eigenlijk allemaal hetzelfde. Bekende en populaire oefeningen als bankdrukken, de lat pull down, ez-stang biceps curls en de triceps push down hebben de voorkeur. Als je het aantal herhalingen gaat tellen waarmee de oefening gedaan wordt dan is dat meestal ergens tussen de 8 en 12 herhalingen.


Ten slotte zul je zien dat deze sporters zich altijd concentreren op bepaalde lichaamsdelen, meestal één of twee verschillende spiergroepen. Oefeningen voor de borstspieren en schouders of alleen oefeningen voor de armspieren en de sporters die de beenspieren (onderlichaam) trainen zijn uiteraard in de minderheid.


Er is die ene standaard routine, maar het is de hoogste tijd om deze te verlaten ... !


Over het algemeen volgen de meeste krachtsporters allemaal deze routine ... er worden een aantal herhalingen gemaakt en daarna is er de thee-pauze om lekker te kletsen ... vervolgens weer een set wederom gevolgd door een flinke pauze ... tenslotte gaat men naar de derde set en uiteraard wordt deze ook weer afgesloten met een pauze. Middels deze 'methode' komt men de training wel door.


Deze bekende rituelen en benadering van krachttraining zijn klassieke voorbeelden uit de wereld van de bodybuilding, dit is de manier waarop bodybuilders de krachtsport benaderen en bijbehorende specifieke doelstellingen willen behalen. Dit is uiteraard het ontwikkelen van zoveel mogelijk spiermassa en nog eens zoveel mogelijk spiermassa ontwikkelen.

YOU ARE NOT A PRO BODYBUILDER!

 

Deze aanpak bestaat al heel erg lang (begin 19e eeuw), maar is ook tegenwoordig nog steeds de 'standaard' manier van trainen in de meeste commerciële sportscholen, maar absoluut niet de meest effectieve manier van trainen voor de meeste (kracht)sporters. Er zijn tegenwoordig veel andere methoden om de krachttraining te benaderen, doelstellingen te behalen en de kans op een blessure heel, heel erg klein te maken.

 

Bodybuilding??

 

Niet alleen zijn er nieuwe en moderne vormen van training maar er zijn ook vele methoden uit het (verre) verleden die wel nog steeds heel erg effectief zijn. Waarom dan nog steeds deze benadering vanuit de bodybuilding??

 

Het moderne olympische gewichtheffen maakt gebruik van high-speed lifttechnieken die van oorsprong uit de oude griekse tijd komt. De oude grieken gebruikt eeuwen geleden uiteraard geen Olympische halterstangen, maar de trainingsmethode is tegenwoordig niet voor niks tegenwoordig nog steeds een Olympisch onderdeel. Soldaten beschikken als geen ander de kunst van calisthenics, dit zijn oefeningen met het eigen lichaamsgewicht om zowel spierkracht als spiermassa te ontwikkelen.

BE MORE LIKE A SOLDIER!


Voor deze soldaten staat vooral het ontwikkelen van functionele kracht hier centraal en deze methode wordt al vele jaren met succes gebruikt! De drie lifts uit de wereld van de powerlifting worden zeker gebruikt door (kracht) sporters en vooral bankdrukken is natuurlijk uitermate populair maar de methode zoals die gebruikt wordt door de bijvoorbeeld powerlifters (zware gewichten, weinig herhalingen) is vaak nergens te bekennen.


Waarom domineert toch nog steeds de methode van de bodybuilders?


Waarom domineert de methode die bodybuilders hanteren nog steeds (bijna) alle krachtsporters terwijl dit voor de meeste sporters absoluut niet de meest effectieve manier van trainen is? En, zelfs zorgt voor vele, vele klachten en blessures? Het antwoord is simpel:


Bodybuilders als Charles Atlas (1920) en uiteraard Arnold Schwarzenegger ('70 & '80) hebben bodybuilding als sport zeer populair gemaakt. Op dit moment is Dwayne 'The Rock' Johnson heel erg populair en door social media worden zijn 'ouderwetse' trainingen gevolgd en gekopieerd.


WAT IS HET PROBLEEM?


Deze manier van trainen is niet efficiënt en is daadwerkelijk ontworpen en bedacht voor mannen die een genetische aanleg hebben voor het ontwikkelen van een absurde hoeveelheid spiermassa die normaal gesproken de meeste mannen niet kunnen ontwikkelen! Daarnaast zijn de traditionele bodybuilding schema's afgeleid van mannen die big-time steroïden-gebruiken. Daarom zijn deze trainingsschema's niet de meest effectieve optie voor de normale krachtsporters.


Geef iemand een keuze en uiteraard wil iedereen liever de sterkste (grootste) jongen van de klas zijn dan de langste en daarom heeft deze methode heel lang kunnen bestaan omdat niemand met een beter alternatief kwam.


Het ontwikkelen van kracht is voor de meeste sporters niet alleen een betere doelstelling maar het vergroten van de maximale kracht is ook een veel betere methode van trainen dan wanneer je slechts traint om 'groter' te worden.


Hypertrofie training richt zich op het groter en sterker worden van de spieren en daarom is deze methode onmisbaar, alleen je moet deze methode niet op alle oefeningen toepassen ... Dan onstaan er een aantal nadelen ... Het is een hele éénzijdige manier van trainen, er ontstaat een gebrek aan kracht, explosiviteit en snelheid bij de sporter, er ontstaat een gebrek aan flexibiliteit en mobiliteit, het lichaam raakt uit balans, veelal met naar voren gedraaide schouders, de kans op een blessure is heel groot en tenslotte wordt deze manier van trainen veelal als zeer saai ervaren.


Trainingen gericht op sterker worden (maximale kracht) hebben veel meer voordelen dan de manier die bodybuilders hanteren! Het trainen van meervoudige (strength) kwaliteiten in het hetzelfde programma heeft veelal mijn voorkeur. De belangrijkste zijn de maximale kracht (max effort), explosiviteit (dynamic effort) en de hypertrofie methode (repetition effort).


Maximal effort methode: Er wordt een gewicht gebruikt dat dicht bij de 1RM ligt.


Dynamic effort methode: Een niet maximaal gewicht wordt gebruikt met maximale snelheid.


Repetition effort methode: Een niet maximaal gewicht wordt gebruikt waarbij de herhalingen tot failure (uitputting) worden gedaan.

TRAIN MOVEMENT, NOT MUSCLES


Er zijn zes essentiële bewegingen (squat, hinge, lunge, push, pull en carry) die aanwezig moeten zijn in een krachttrainingsprogramma. Het uitvoeren van deze zes bewegingen voldoet aan de overgrote meerderheid van de behoeften van de meeste sporters. Samen zullen ze het hele lichaam ontwikkelen en vele manieren van (atletische) prestaties verbeteren. Als je deze zes bewegingen niet uitvoert, betekent dit dat jouw programma niet zo effectief is als het zou kunnen zijn.


Bij het ontwikkelen van trainingen & programma's gaat mijn voorkeur dan ook uit naar een 4 dagen split bestaande uit: Upper Body Push, Upper Body Pull, Lower Body & Conditioning. Daarnaast werk ik ook veel met de Full Body indeling en deze is zeker voor beginners aan te raden. Voor mijn (pro) sporters gaat mijn voorkeur uit naar een Upper Body/Lower Body Split.

PERSOONLIJK TRAININGSSCHEMA

 

Na jaren van experimenteren en het volgen van commerciële trends van part-time-polo-dragende-kantoor-slungels is het tijd om terug te gaan naar de basis. De tijd van complexe fitnessprogramma's en nieuwe trendy multi-media technische hoogstandjes moeten verleden tijd zijn! We moeten terug naar de basis en niet naar de sauna die automatisch warm wordt als jij de deur van de health-club open maakt ...

 

Heb jij het gevoel dat je tijd aan het verspillen bent in de gym?

 

Weet jij niet wat je moet doen in de sportschool en is er géén resultaat meer?

 

Tijd voor verandering!

 

Program the right movements for your body, not someone else's!

 

Een persoonlijke benadering van de trainingen is zeer belangrijk. Geen enkele oefening is verplicht als het gaat om het behalen van resultaat in de gym. Het programma moet bestaan uit oefeningen die geschikt zijn voor jou en niet voor iemand anders. Dit is van groot belang en klinkt als simpele informatie maar het uitblinken in simpelheid blijft te ingewikkeld voor velen!

 

Het is tijd voor een intelligente start van jouw trainingen. Stay healthy and get results. Start nu vanuit het EPTS systeem met jouw persoonlijke programma. Als het bereiken van succes en persoonlijke doelstellingen jouw belangrijkste motivatie is. Op weg naar resultaat en een sterk lichaam zonder klachten en blessures.

 

€ 29,95

Een persoonlijke benadering van de trainingen is zeer belangrijk. Géén enkele oefening is verplicht als het gaat om het behalen van resultaat in de sportschool. Het programma moet bestaan uit oefeningen die geschikt zijn voor jou en niet voor iemand anders. Dit is van groot belang en klinkt als simpele informatie maar het uitblinken in simpelheid blijft te ingewikkeld voor velen!  

Dit programma zorgt voor kracht, een hoge fatburn én er is de opbouw en ontwikkeling van spiermassa. Géén ouderwetse bodybuilding-achtige praktijken maar een snel, sterk en explosief lichaam. Een up-to-date movement based programma voor een optimaal resultaat. Sterker worden, spiermassa opbouwen, een ijzersterke conditie ontwikkelen en meer power verkrijgen! Er is géén aandacht voor de traditionele slaapverwekkende cardio activiteiten want de meest gespierde, strakke en sterke lichamen in deze wereld zijn opgebouwd door trainingen vanuit een slimme strategie en een intelligent trainingssysteem.  


LOOK GOOD.

BE STRONG.

BE FAST.

BE FLEXIBLE.


Is het jouw doelstelling om sterker te worden, spiermassa te ontwikkelen, atletisch vermogen te ontwikkelen, de conditie op te bouwen tot een compleet en hoog niveau van fitheid dan is dit programma absoluut geschikt voor jou. START now and Become Strong & Awesome!