BLOG

TIP: SPRINTEN ALS ONDERDEEL VAN KRACHTTRAINING

LIFT HEAVY & SPRINT LIKE A MAN!

 

Sprinten is één van de vergeten sleutels tot succes als jij sterker wilt worden! En ook als je (meer) spiermassa wilt opbouwen is sprinten aan te raden!

 

SPRINTEN als onderdeel van de CONDITIONING is zelfs één van de meest effectieve vormen van training voor de FATBURN én het opbouwen van SPIERMASSA. Sprinten zorgt ook voor de ontwikkeling van de functionele kracht, atletisch vermogen en POWER!

 

Er is géén enkele andere oefening in de gym die vergelijkbaar is en dit zou kunnen nabootsen … hoewel de PROWLER een uitzondering is en als jij in jouw gym kunt sprinten dan is dat perfect! Tip: kies ook eens voor de band resisted sprints. Dit is sprinten met de extra weerstand van een elastiek.

 

Sprinten heeft een enorme positieve impact op de rompspieren en om het simpel te houden: sprinting will make you better at everything!

 

Sprinten vóór de krachttraining (na de dynamische warming up) is zelfs zeer effectief om de atletische performance & prestatie te verhogen. Zeker bij sporters. Door deze methode zal het centrale zenuwstelsel sterker- en geactiveerd worden. Dit heeft weer een positieve invloed op de (zware) lifts en explosieve bewegingen die je gaat uitvoeren.

 

Hieronder volgen vier redenen waarom iedereen zou 'moeten' sprinten.

 

1. EEN IJZERSTERKE CONDITIE

 

Conditioning maakt het hart- en longsysteem uiterst sterk, meer nog dan duurtraining als bijvoorbeeld hardlopen. Steeds meer onderzoek laat zien dat HITT protocollen (waaronder meerdere sprints) niet alleen het anaerobe vermogen vergroten maar zelfs het aërobe uithoudingsvermogen. Dat wil zeggen: het duuruithoudingsvermogen afgemeten aan de VO2max. Twee vliegen in een klap!

 

2. STRAK EN STERK

 

Hoge intensiteit training (HITT) is een zeer effectieve manier om vet te verliezen. Door de zeer hoge naverbranding (EPOC) blijft de verbrandingsoven nog lange tijd na de training nabranden met slinkend vet als gevolg. Eigenlijk moeten we niet over "vetverlies" praten maar over het vergroten van de vetvrije massa, want er is een groot verschil tussen afvallen (weight loss) en vetverbranding (fat loss). We willen namelijk niet alleen vet verliezen maar juist vetmassa vervangen door spiermassa. Daardoor zien we er 'strak' uit, zijn we sterk en hebben we een hogere stofwisseling want spieren verbruiken meer energie dan vet. Conditioning is daarvoor de ideale methode omdat het zoals gezegd veel calorieën verbrandt en tegelijk spiermassa ontwikkelt.

 

3. MEER SPIERMASSA EN MEER POWER

 

Conditioning (o.a. sprinttraining) ontwikkelt spiermassa en spreekt met name de zo belangrijke snelle spiervezels aan. Een dubbel effect dus: spiermassa ontwikkeling en een toename van de explosiviteit en een paar sterke en explosieve benen en armen zijn letterlijk de fundering voor elke sporter!

 

4. ANABOLE STATUS

 

Door de training wil je de anabole hormonen (die zorgen voor de opbouw) zoals testosteron, groeihormoon en insuline stimuleren. Conditioning is hiervoor de ideale methode. Door de relatief korte trainingsduur hou je ook een negatieve toename van het stress (lees: afbraak) hormoon cortisol buiten de deur wat een niet te verwaarlozen neveneffect is.

 

Sprinting creates a superhero physique!

SPEED = KING


Het lichaam is gemaakt voor snelheid en explosiviteit en deze eigenschappen gaan verloren als je de spieren hierin niet blijft trainen en aanspreken. Om deze reden zijn de oefeningen voor explosiviteit en snelheid zeer belangrijk. Door deze oefeningen wordt je sterker en sneller, eigenschappen waarover je steeds minder zal beschikken wanneer je alleen krachttraining met gewichten doet.


Ik zie veel krachtsporters die steeds 'houteriger' gaan bewegen en op een gegeven moment zelfs over hele stijve spieren beschikken waardoor de flexibiliteit en mobiliteit van het lichaam steeds meer verloren gaat ... en dit zal ook weer leiden tot blessures.


Vanuit mijn visie vind ik het belangrijk om een aantal oefeningen gericht op power cq. explosiviteit en speed in de trainingen te integreren. Dit zijn perfecte oefeningen om lichaamskracht en prestaties te verbeteren. Je traint meerdere spiergroepen tegelijk, daardoor leren de spieren om goed samen te werken (inter-musculaire coördinatie) en daardoor word je lichaam (spieren) sterker en explosiever.


HARDGAINERS: DO YOUR SPRINTS!


Zelfs voor de HARDGAINERS is dit aan te raden, want ook bij SPIERGROEI (hypertrofie) als belangrijkste doelstelling is de conditioning een belangrijk en onmisbaar element. Helaas zijn er nog steeds veel (kracht)sporters die om uiteenlopende redenen niks tot weinig aan conditioning doen. De gedachte dat conditioning spieren zal 'verbranden' is niet correct en nog een veelgehoorde fabel is dat conditioning de spiergroei zal beperken ... maar wees niet bang want dat zal in werkelijkheid niet gebeuren.


SUMMERY


Concluderend kan je stellen dat sprinttraining zorgt voor verbetering van snelheid, kracht, spierconditie, coördinatie en flexibiliteit. Hardlopen daarentegen zorgt veelal niet voor de gewenste uitkomst en er ontstaan enorm veel enkel- knie- heup- en rugklachten. Daarmee wil ik duursporters absoluut niet tekort doen; daar worden beslist indrukwekkende prestaties neergezet. Het enige dat ik stel is dat dit niet de weg is naar een indrukwekkend, atletisch lichaam. Wat meestal wel het doel van training in de sportschool is. Iets wat we wel bereiken met STRENGTH & CONDITIONING trainingen.

BECOME STRONG & AWESOME


Traditioneel gezien zijn de meeste trainingsschema's anno 2019 helaas nog steeds gebaseerd op de ervaringen van de ouderwetse bodybuilders. Dit heeft geleid tot veel niet wetenschappelijk onderbouwde programma's: de Bro split. Het is niet persé altijd compleet verkeerd en slecht, maar het is zeker niet de meest efficiënte en effectieve manier van trainen ... en niemand heeft als doelstelling het verspillen van tijd en geld in de gym.


Vanuit mijn jarenlange ervaring als Strength & Conditioning trainer/coach heb ik een uniek programma ontwikkeld: Become Strong & Awesome. Één van mijn beste programma's en reeds vele honderden sporters hebben met succes dit programma gevolgd.


Het is géén old school bodybuilding split, maar een up-to-date movement based programma voor een optimaal resultaat. Sterker worden, spiermassa opbouwen, een ijzersterke conditie ontwikkelen en meer power verkrijgen! Er is geen aandacht voor de traditionele-slaapverwekkende-cardio-activiteiten want de meest gespierde, strakke en sterke lichamen in deze wereld zijn opgebouwd door Strength & Conditioning trainingen met een hoge intensiteit.


Look good. Be strong. Be fast. Be flexible. Go!


Start nu met Become Strong & Awesome: zoals gezegd, géén typisch fluffy poodle bro split maar een uitgebalanceerd programma bestaande uit de nieuwste en meest effectieve strategieën vanuit de wetenschap gecombineerd met de ervaringen van de beste trainers uit de fitnesswereld. Het is een compleet fitness programma met trainingen die jij kunt uitvoeren in jouw gym. Uiteraard ontbreekt een effectieve warming up niet en daarbij is er ook de nodige aandacht voor de voeding. Start now and become strong and awesome!

Een persoonlijke benadering van de trainingen is zeer belangrijk. Géén enkele oefening is verplicht als het gaat om het behalen van resultaat in de sportschool. Het programma moet bestaan uit oefeningen die geschikt zijn voor jou en niet voor iemand anders. Dit is van groot belang en klinkt als simpele informatie maar het uitblinken in simpelheid blijft te ingewikkeld voor velen!  

Dit programma zorgt voor kracht, een hoge fatburn én er is de opbouw en ontwikkeling van spiermassa. Géén ouderwetse bodybuilding-achtige praktijken maar een snel, sterk en explosief lichaam. Een up-to-date movement based programma voor een optimaal resultaat. Sterker worden, spiermassa opbouwen, een ijzersterke conditie ontwikkelen en meer power verkrijgen! Er is géén aandacht voor de traditionele slaapverwekkende cardio activiteiten want de meest gespierde, strakke en sterke lichamen in deze wereld zijn opgebouwd door trainingen vanuit een slimme strategie en een intelligent trainingssysteem.  


LOOK GOOD.

BE STRONG.

BE FAST.

BE FLEXIBLE.


Is het jouw doelstelling om sterker te worden, spiermassa te ontwikkelen, atletisch vermogen te ontwikkelen, de conditie op te bouwen tot een compleet en hoog niveau van fitheid dan is dit programma absoluut geschikt voor jou. START now and Become Strong & Awesome!