BLOG

TIP: DE FOAM ROLLER IS ONMISBAAR VOOR ELKE SPORTER

DE FOAM ROLLER IS ABSOLUUT ONMISBAAR


De sporters die ik begeleid gebruiken altijd de foam roller.


Het is een onderdeel van self myofascial release techniek en wordt gebruikt door diverse sporters, trainers en fysiotherapeuten van topniveau. Ter warming up om de spieren te masseren, knopen en littekenweefsel te 'verwijderen', ter activatie van bepaalde spieren, om beperkingen te verhelpen of als onderdeel van core strength & stability training.


De foam roller is absoluut een essentiëel onderdeel van de training en iedereen zou de foam roller moeten gebruiken!


Gebruik van de foam roller zorgt voor een betere flexibiliteit en mobiliteit, een grotere bewegingsuitslag (range of motion), een vermindering van littekenweefsel en verklevingen, een vermindering van de spierspanning en voor een betere kwaliteit van bewegen.


SPORTMASSAGE


De foam roller voelt aan als een sportmassage en de druk zorgt ervoor dat zenuwen en spieren kunnen ontspannen. Het bloed gaat beter stromen en de spier kan meer zuurstof opnemen waardoor het lichaam (de spieren) zich beter kan herstellen. Met andere woorden, de foam roller kan pijn verlichten, waardoor de spieren beter aanvoelen.


Niks kan tippen aan een professionele sportmassage maar oefeningen met de foam roller staan hierbij op de tweede plaats en is daardoor de beste manier die zal zorgen voor resultaat en herstel.


De foam roller wint aan populariteit maar is nog steeds relatief onbekend. Toch is het een onmisbare schakel om een sterk en uitgebalanceerd lichaam te krijgen. Er ontstaat meer flexibiliteit in de spieren en de doorbloeding wordt verbeterd. De spieren kunnen veel sneller herstellen en je kunt in de eerstvolgende training en/of wedstrijd veel beter presteren.

TRIGGERPOINTS VERWIJDEREN

 

Tijdens het rollen creëer je met de foam roller (grote) druk op stijve spieren en knopen (triggerpoints), waardoor deze verdwijnen. Het verwijderen van triggerpoints is een belangrijke taak van de foam roller en dit is absoluut noodzakelijk omdat elke triggerpoint zorgt voor een verminderde mobiliteit.

 

Spieren worden door elke triggerpoint strakker en hierdoor ontstaat een disbalans in het lichaam en omdat het lichaam werkt als één keten komen er op andere plekken in het lichaam ook problemen.

 

Hoe meer triggerpoints in de spier des te minder goed kan deze spier functioneren en daardoor gaan andere spieren taken van elkaar overnemen. Dit zal leiden tot overbelasting en uiteindelijk een blessure ...

 

Een triggerpoint is een samentrekking van een klein deel van een spier. Deze samentrekking is door een ervaren therapeut te voelen als een knoop/verdikking in de spier. Deze knoop heeft ongeveer de groottevan een erwt. Een triggerpoint is niet hetzelfde als spierkramp.

 

Je spreekt van kramp als een complete spier zich heftig samentrekt. Een triggerpoint is een samentrekking van een klein deel van de spier en een spierkramp kan zich binnen enkele minuten weer ontspannen maar triggerpoints ontspannen zich om fysiologische redenen niet zo snel.

DE FOAM ROLLER IN HET KORT


De foam roller is onderdeel van self myofascial release techniek en (nog) niet heel erg bekend in Nederland, maar de foam roller is absoluut onmisbaar voor elke sporter. De foam roller wordt gebruikt door diverse (top)sporters, ervaren trainers en fysiotherapeuten van topniveau.


Gebruik van de foam roller zorgt voor een betere flexibiliteit, mobiliteit, een groter bewegingsuitslag, een vermindering van littekenweefsel en verklevingen, een vermindering van de spierspanning en voor een betere kwaliteit van bewegen.


Gebruik van de foam roller zorgt ervoor dat je beter kan functioneren en daardoor wordt de kans op blessures veel kleiner. Daarnaast is de foam roller onmisbaar bij core strength & stability training voor sterke rompspieren en lichaamshouding. Gebruik de foam roller in de warming up en dit zal helpen met het spierherstel waardoor de verlate spierpijn kan worden voorkomen.


ALS EEN ELASTIEK


Een spier kun je vergelijken met een elastiek en de triggerpoints kun je zien als een knoop in het elastiek en elke triggerpoint laat het lichaam minder goed functioneren. Hoe meer 'knopen' in het elastiek (spier) des te slechter wordt de flexibiliteit: wanneer een spier vele knopen bevat is de mobiliteit erg slecht en veelal worden rekoefeningen gedaan maar dit is niet de oplossing. Deze knopen moet je verwijderen door middel van een stevige massage en hier gebruiken we de foam roller voor.


Onze lichamen bevatten speciale lagen in de weefsels, fascia genoemd. Deze structuren verbinden alle weke delen zoals spieren, pezen en banden in ons lichaam. De fascia zorgt voor een flexibel skelet: als deze weefsels optimaal zijn zijn ze glad en flexibel zodat de spieren, zenuwen, bloedvaten en organen goed kunnen functioneren.  


Stel een stuk plakband voor, de gladde kant is gezond weefsel de plakkerige kant zijn verklevingen. De gladde kant glijdt gemakkelijk over de verschillende weefsels en de plakkerige kant voelt strak gespannen tijdens bewegingen. Deze verklevingen, in bijvoorbeeld het spierweefsel zorgen ervoor dat een spier niet goed kan functioneren. De spier gaat dan klachten geven zoals pijn en stijfheid. Een verkleving aan een zenuw veroorzaakt tintelingen, pijn en een doof gevoel.


YOU FEEL BETTER, BEFORE AND AFTER THE TRAINING


De foam roller verwijdert triggerpoints (knopen en verklevingen) in de spieren en daardoor zal de flexibiliteit en mobiliteit van het lichaam sterk verbeteren. Dit zorgt voor blessurepreventie, een betere lichaamshouding en een verbetering van de prestaties. Daarnaast heeft de foam roller ook een positief effect op de bloedvaten. Foam roller sessies maken de bloedvaten minder stijf en de concentratie no-precursoren in het bloed worden hoger.


SUMMARY & WRAPPING UP


Okay that’s it from me.


As you can see, lots going on and lots coming up in the future here at Eastside Performance.


As always, thanks for your support and we hope to see you at the gym soon!


Send me a message if you want to upgrade your performance or give us a call (024) 3661489 now.


All the best,


Patric Verhoeven

HIGH DENSITY FOAM ROLLER


Bestel hier direct jouw perfecte foam roller!


Bij de aankoop van een foam roller moet je vooral letten op de hardheid en daarnaast is de duurzaamheid van de foam roller van groot belang. Momenteel is er een enorm groot aanbod van diverse foam rollers maar de meesten zijn te zacht, zullen snel vervormen en dan verminderd het effect dat het op de spieren heeft. Een foam roller wordt dan in principe onbruikbaar omdat er geen tot weinig druk meer op de spieren komt.


De zwarte High Density Foam Rollers zijn van zeer goede kwaliteit en de duurzaamheid is perfect. Deze foam roller is dan ook van een speciaal ontwikkeld samengeperst schuim en daardoor behoud deze foam roller ook na veelvuldig gebruik zijn vorm en hardheid. Bekijk hier het totale aanbod van onze High Density Foam Rollers en bestel direct jouw foam roller.

Een persoonlijke benadering van de trainingen is zeer belangrijk. Géén enkele oefening is verplicht als het gaat om het behalen van resultaat in de sportschool. Het programma moet bestaan uit oefeningen die geschikt zijn voor jou en niet voor iemand anders. Dit is van groot belang en klinkt als simpele informatie maar het uitblinken in simpelheid blijft te ingewikkeld voor velen!  

Dit programma zorgt voor kracht, een hoge fatburn én er is de opbouw en ontwikkeling van spiermassa. Géén ouderwetse bodybuilding-achtige praktijken maar een snel, sterk en explosief lichaam. Een up-to-date movement based programma voor een optimaal resultaat. Sterker worden, spiermassa opbouwen, een ijzersterke conditie ontwikkelen en meer power verkrijgen! Er is géén aandacht voor de traditionele slaapverwekkende cardio activiteiten want de meest gespierde, strakke en sterke lichamen in deze wereld zijn opgebouwd door trainingen vanuit een slimme strategie en een intelligent trainingssysteem.  


LOOK GOOD.

BE STRONG.

BE FAST.

BE FLEXIBLE.


Is het jouw doelstelling om sterker te worden, spiermassa te ontwikkelen, atletisch vermogen te ontwikkelen, de conditie op te bouwen tot een compleet en hoog niveau van fitheid dan is dit programma absoluut geschikt voor jou. START now and Become Strong & Awesome!