BLOG

TIP: HAMSTRINGS NIET REKKEN-EN-STREKKEN

STOP MET HET REKKEN VAN DE HAMSTRINGS!

 

In bijna alle gevallen worden nog steeds de reguliere rek-en-strek oefeningen gedaan, maar daardoor worden de 'problemen' juist erger gemaakt!

 

Veel voetballers hebben een (zeer) beperkte flexibiliteit van de hamstrings en dit zorgt voor vele klachten: knie- en rugklachten komen vaak voor maar de acute hamstringscheuring is het meest bekende voorbeeld van een 'typische' voetbalblessure die je niet wilt oplopen.

 

Heel veel voetballers klagen hierover maar toch leid dit praktisch nooit naar een oplossing omdat trainers en fysiotherapeuten hier helaas geen goed antwoord voor hebben om deze klachten eindelijk te verhelpen.

 

In bijna alle gevallen worden zelfs nog steeds de reguliere rek-en-strek oefeningen aangeraden maar daardoor worden de problemen juist erger gemaakt!

WAAROM STOPPEN MET DE WELBEKENDE REK-EN-STREK OEFENINGEN?


Dit is nogal een controversieel onderwerp en misschien komt dit voor jou ook als een 'schok' omdat je dit al jaren doet, maar geloof mij en de wetenschap dat je hier beter mee kunt stoppen.


Waarom niet rekken-en-strekken?


De hamstrings verkeren bij veel voetballers reeds in een constante rek situatie doordat deze te strak zijn. De benodigde flexibiliteit is verdwenen en hierdoor staan de heupen naar voren. Wanneer je de hamstrings toch gaat rekken-en-strekken dan breng je onnodig veel spanning op deze spieren. Het is dan net alsof je een elastiek hebt die al helemaal uitgerekt is en je probeert deze nog verder uit te rekken. Wanneer je dit structureel blijft doen bij een mooi reclamebord langs het veld dan komt de hamstring blessure telkens juist een stapje dichterbij!


TE KORTE SPIEREN ... ??


Men - en met name de fysiotherapeuten blijven dit herhalen - praten nog steeds vaak over 'korte' en 'lange' spieren maar dat bestaat helemaal niet!? Een spier heeft altijd een vaste lengte en die kan niet kleiner of groter worden, dit is niet te beïnvloeden. Dit concept van korte en langere spieren verkrijgen door middel van een activiteit is onjuist.


Het is fysiologisch onmogelijk om door middel van activiteit de lengte van je spier aan te passen, simpelweg omdat je door activiteit de morfologie van de spieren niet kan aanpassen. De absolute lengte van een spier wordt bepaald door de aanhechtingspunten.


Deze zijn na de geboorte redelijk vastgelegd en het is onmogelijk deze op een natuurlijke manier aan te passen,

alleen door middel van een operatie na bijvoorbeeld een spierscheuring. Dus het oude idee dat krachttraining zal

zorgen voor korte spieren en lenigheids oefeningen voor langere spieren is simpelweg een mythe.


Fysiologisch en wetenschappelijk gezien is het simpelweg onzin!


Bij te strakke spieren (korte spieren in de volksmond) wordt altijd aangeraden om rekoefeningen te doen, maar dit is precies wat je juist niet moet doen! Het is dan net alsof je een elastiek die al uitgerekt is probeert nog verder uit te rekken ...


Te strakke spieren verkeren in dit soort situaties al in een constante rek situatie, hierdoor wordt het uiteraard lastig om ze nog verder te rekken en lijkt het dus alsof ze niet lenig zijn: de oplossing is om geen rekoefeningen te doen maar juist het versterken van de spieren!


Daarnaast moet je knopen in de spieren (littekenophoping) verwijderen, bijvoorbeeld door spier activatie oefeningen en het gebruik van de foam roller (myofascial self release). Bij sportspecifieke krachttraining is het belangrijk om in de training de volume van belasting meer te verleggen naar de hamstrings en glutes en minder naar de quadriceps om zodoende het verstoorde balans te herstellen.


Wanneer het probleem hersteld is, moet men dit proberen te behouden door een gelijke volume van belasting te hebben tussen de quadriceps en de hamstrings.


SUMMERY


Er zijn meer dan 25 spieren die de heup passeren, dus waarom dan al die directe aandacht aan de hamstrings?


Deze spier is het meest geïrriteerd, waarschijnlijk overbelast en de oorzaak cq. probleem ligt niet bij de hamstrings!


De flexibiliteit van de hamstrings zal verbeteren en groter worden door de aandacht te verleggen naar de heupspieren en bilspieren. Spier activatie oefeningen voor de heupspieren en bilspieren zorgen ervoor dat de mobiliteit van deze spieren wordt verbeterd en hierdoor zal de "stress" op de hamstrings verminderen waardoor deze meer flexibiliteit krijgen. De kwaliteit van de hamstrings kun je door middel van oefeningen met de foam roller verbeteren en het sterker maken van de hamstrings middels de Nordic curl is aan te raden.Bronnen:

Arason A, Andersen TE, Holme I, et al. Prevention of hamstring strains in elite soccer: An intervention study.

Scand J Med Sci 2008; 18: 40–48. Askling, C., Karlsson, J. and Thorstensson, A. (2003), Hamstring injury occurrence in elite soccer players after preseason strength training with eccentric overload. Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, 13: 244–250. Brooks JH, Fuller CW, Kemp SP, et al. Incidence, risk, and prevention of hamstring muscle injuries in professional rugby union. Am J Sports Med 2006; 34: 1297–1306.

Brukner P. Hamstring injuries: prevention and treatment–an update Br J Sports Med Published Online First: 23 June 2015. Petersen J, Thorborg K, Bachmann M, et al. Preventive Effect of Eccentric Training on Acute Hamstring Injuries in Men's Soccer: A cluster-Randomized Controlled Trial. Am J Sports Med 2011; 39: 2296–2303. Sayers, A. & Sayers, B-E. The Nordic Eccentric Hamstring Exercise for Injury Prevention in Soccer Players. Strength & Conditioning Journal. August 2008: 30 (4), 56-58. Schmitt, B., Tim, T. & McHugh, M. Hamstring Injury Rehabilitation and Prevention of Reinjury using Lengthened State Eccentric Training: A New Concept. Int J Sports Phys Ther. 2012 Jun; 7(3): 333–341.

Tekst ...

 

 

Een persoonlijke benadering van de trainingen is zeer belangrijk. Géén enkele oefening is verplicht als het gaat om het behalen van resultaat in de sportschool. Het programma moet bestaan uit oefeningen die geschikt zijn voor jou en niet voor iemand anders. Dit is van groot belang en klinkt als simpele informatie maar het uitblinken in simpelheid blijft te ingewikkeld voor velen!  

Dit programma zorgt voor kracht, een hoge fatburn én er is de opbouw en ontwikkeling van spiermassa. Géén ouderwetse bodybuilding-achtige praktijken maar een snel, sterk en explosief lichaam. Een up-to-date movement based programma voor een optimaal resultaat. Sterker worden, spiermassa opbouwen, een ijzersterke conditie ontwikkelen en meer power verkrijgen! Er is géén aandacht voor de traditionele slaapverwekkende cardio activiteiten want de meest gespierde, strakke en sterke lichamen in deze wereld zijn opgebouwd door trainingen vanuit een slimme strategie en een intelligent trainingssysteem.  


LOOK GOOD.

BE STRONG.

BE FAST.

BE FLEXIBLE.


Is het jouw doelstelling om sterker te worden, spiermassa te ontwikkelen, atletisch vermogen te ontwikkelen, de conditie op te bouwen tot een compleet en hoog niveau van fitheid dan is dit programma absoluut geschikt voor jou. START now and Become Strong & Awesome!