BLOG

TIP: MAAK GÉÉN GEBRUIK VAN DE LEG EXTENSION OM DE QUADRICEPS STERKER TE MAKEN

KIES VOOR LOSSE MATERIALEN!


De quadriceps sterker maken is heel erg belangrijk, maar het is verstandig om daarvoor géén gebruik te maken van fitness toestellen.


In de moderne fitnesscentra van tegenwoordig, vaak met mooie namen als Wellness of Healthcentre, zien we steeds meer ultra moderne, hightech apparatuur. Met trots worden deze hypermoderne machines in de reclamefolders, tijdschriften of vakbladen gepresenteerd.


Het zijn vaak erg knappe en creatieve ontwerpen, alsof de NASA meegeholpen heeft met het ontwerp en in vele gevallen trainen mensen er met tevredenheid op. Maar, als we echt fitter, gezonder, sterker en sneller willen worden en als we echt streven naar een goed en optimaal functionerend lichaam en het tegengaan van allerlei klachten aan het lichaam is het trainen op machines dan de beste keus die we kunnen maken?


Het antwoord op deze vraag is simpel: 'Nee!'


De mooi ontworpen machines 'forceren' het lichaam in een bepaalde positie om vervolgens kracht te zetten, maar dit heeft totaal geen vertaling (transfer) naar het dagelijks leven en/of naar de sport.


In het dagelijks leven en bij een explosieve sport als voetbal worden spieren namelijk tegelijkertijd gebruikt en zijn er bepaalde beweegketenen die aangestuurd moeten worden en dit is in apparaten niet na te bootsen, waardoor de gewonnen kracht van de apparaten amper te gebruiken is. Deze 'gewonnen' kracht via machines is dus verre van functioneel, het zal niet zorgen voor betere prestaties en ook niet als blessurepreventie!


KIES NIET VOOR DE LEG EXTENSION


Om de bovenbeenspieren (quadriceps) te versterken kiezen veel sporters voor de leg extension, maar meer en meer professionals zijn kritisch over het gebruik van deze machine en dat is ook wel terecht.


Recent wetenschappelijk onderzoek laat namelijk zien dat er door het gebruik van de leg extension een extra groot risico is op het scheuren van de (voorste) kruisbanden tijdens een training/wedstrijd. De leg extension kan ook worden beschuldigd van het creëren van chronische knie irritatie.


Hetgeen zal leiden tot slijtage aan de knieën ...


Dit zou komen door de sterk samenpersende krachten op het patella-femorale gewricht tijdens het uitvoeren van de leg extension. Hetgeen zal leiden tot slijtage aan de knieën. Dit heeft alles te maken met de werking van dit apparaat en dit is vastgesteld door bewegingswetenschappers van the Mayo Clinic. Bij de leg extension wordt het gewicht (weerstand) verplaatst tot net boven de enkels en elke keer als je het gewicht laat zakken zal dit leiden tot (te) veel negatieve druk op de knieën.


Dit zijn zeker geldige punten om de leg extension te vermijden, maar aan de andere kant is de leg extension ook verantwoordelijk voor het ontwikkelen van sterke en indrukwekkende quadriceps. Het is en blijft een 'standaard' oefening, die makkelijk toe te passen is, in veel programma's omdat het resultaten oplevert voor mensen die gespierde bovenbenen willen, maar wat is dan het antwoord op deze kwestie als je sterke bovenbenen wilt ontwikkelen maar de gezondheid van de knieën niet wilt riskeren?


Het antwoord: vervang de leg extension door een betere oefening om de quadriceps sterker te maken waarbij er geen risico op een knie blessure is. Kies voor een oefening die de quadriceps zeker net zo kunnen stimuleren als de leg extension maar die ook de knieën zal beschermen voor de lange termijn.

REAR FEET ELEVATED SPLIT SQUAT


Hoewel het uitputten van de spiervezels in de quadriceps gegarandeerd is op de leg extension, kan dezelfde rekrutering mogelijk zijn door uni laterale oefeningen zoals de reguliere split squat of de rear feet elevated split squat. Het is zeker aan te raden om te starten met de 'gewone' split squat en als je deze hebt weten te domineren en het recht op vooruitgang hebt verdiend, probeer dan de rear feet elevated split squat.


NO MORE PAIN!


Deze oefening heeft de mogelijkheid om enorme hoeveelheden mechanische en metabole stress te creëren in de quadriceps en de posterior chain stabilisatoren, waardoor het een meer overdraagbare oefening is zonder verlies van quad-targeting waar de leg extension om bekend staat. En er zijn geen nadelige effecten voor de knieën bij deze oefeningen, uiteraard bij een correcte uitvoering.

GET STRONG & GET FAST!


Het #1 sportspecifieke programma voor sporters op weg naar betere prestaties!


Ben jij op zoek naar meer kracht en meer snelheid dan is mijn programma Get STRONG and get FAST! jouw beste optie. Het omzetten van strength, power & speed naar prestaties. Het vergroten van (maximale) kracht en de power output. Het vergroten van de snelheid en explosiviteit. Plyometrische oefeningen voor de transfer naar de sport en efficient leren bewegen. Dominate your sport. GO! ... // Meer informatie

Een persoonlijke benadering van de trainingen is zeer belangrijk. Géén enkele oefening is verplicht als het gaat om het behalen van resultaat in de sportschool. Het programma moet bestaan uit oefeningen die geschikt zijn voor jou en niet voor iemand anders. Dit is van groot belang en klinkt als simpele informatie maar het uitblinken in simpelheid blijft te ingewikkeld voor velen!  

Dit programma zorgt voor kracht, een hoge fatburn én er is de opbouw en ontwikkeling van spiermassa. Géén ouderwetse bodybuilding-achtige praktijken maar een snel, sterk en explosief lichaam. Een up-to-date movement based programma voor een optimaal resultaat. Sterker worden, spiermassa opbouwen, een ijzersterke conditie ontwikkelen en meer power verkrijgen! Er is géén aandacht voor de traditionele slaapverwekkende cardio activiteiten want de meest gespierde, strakke en sterke lichamen in deze wereld zijn opgebouwd door trainingen vanuit een slimme strategie en een intelligent trainingssysteem.  


LOOK GOOD.

BE STRONG.

BE FAST.

BE FLEXIBLE.


Is het jouw doelstelling om sterker te worden, spiermassa te ontwikkelen, atletisch vermogen te ontwikkelen, de conditie op te bouwen tot een compleet en hoog niveau van fitheid dan is dit programma absoluut geschikt voor jou. START now and Become Strong & Awesome!