BLOG

TIP: OFF SEASON SOCCER CONDITIONING #VOETBAL #ZOMERSTOP

GEBRUIK DE ZOMERSTOP


Hierbij een vriendelijke boodschap over conditioning: Off season is here but use your f*ing brains this summer!


De zomer staat voor de deur, het voetbalseizoen is zo goed als afgelopen en nu begint de ideale periode om te werken aan persoonlijke doelstellingen op weg naar volgend seizoen.


Voetbal wordt gekenmerkt door vele explosieve richtingveranderingen: starten en stoppen, wenden en keren, springen en landen, draaien en vele overige ‘chaotische’ bewegingen. Deze bewegingen moeten allemaal perfect worden gecoördineerd om iedere actie tot een geslaagd einde te brengen. Door al deze explosieve bewegingen is de impact op het houdings- en bewegingsapparaat groot en om blessures te voorkomen zijn kracht- en stabiliteitstraining van groot belang!


Verspil géén waardevolle tijd, energie en moeite aan oefeningen die geen transfer naar het voetbal hebben.


Kies voor (conditioning) oefeningen die dezelfde energiesystemen aanspreken als bij het voetbal. Dit moet overeenkomen. Voetbal bestaat uit korte, explosieve anaerobe acties (sprinten, stoppen, springen, keren en wenden) die telkens ongeveer 2-4 seconden duren, vaak gevolgd door een periode van 20-40 seconden op een lage intensiteit.


80-90% van een wedstrijd bestaat uit sprints tot max 25 meter (veelal niet in een rechte lijn en/of met start/stop acties) gevolgd door een periode van rust (wandelen/joggen). Deze veelheid aan korte sprints betekend dat je voor het trainen van uithoudingsvermogen ook de explosiviteit moet toevoegen.


Om het simpel te houden, voetbal is voornamelijk een alactische sport. Maar, de vijf meest populaire oefeningen van vele voetballers/coaches zijn oefeningen meer gericht op het lactische systeem en dit zijn:


1. Hardlopen, bosloop, duurloop, joggen etc.


2. Lange afstanden 'sprint' 100-150 meter


3. Shuttle run test, coopertest etc.


4. Speedladder drills


5. Agility drills (pionnen, hurdles)


Waarom dit soort oefeningen doen die zo lang duren, terwijl een voetballer zich met name moet concentreren op de KRACHT & POWER output van voornamelijk 2-4 seconden.

HARD WORK PAYS OFF 

 

Kies deze zomer voor oefeningen van 4-10 seconden op een (zeer) hoge intensiteit gevolgd door 20-40 seconden van rust. Conditioning middels deze methode is voetbalspecifiek en gaat niet ten koste van de opgebouwde kracht/power output.

 

Om 90 minuten op topniveau te kunnen volhouden moet je niet kiezen voor een bosloop!

 

Rondjes rennen, hardlopen over de dijk of een duurloop door het bos heeft voor een voetballer weinig nut!

 

Vooruit, een bosloop kan goed zijn voor de teamspirit, maar verder ben ik ervan overtuigd dat je vanuit conditioneel perspectief weinig met dit type inspanning bereikt. Een voetballer zal er in elk geval niet merkbaar ‘fitter’ van worden.

 

Integendeel: hij kan er zelfs langzamer van worden omdat zijn lichaam zich op de lange afstand instelt. Met veel duurlopen op laag tempo train je de rode spiervezels (langzame spiervezels) in plaats van de voor voetbal belangrijke witte spiervezels (snelle spiervezels). Deze manier van conditie trainen werkt dan ook averechts. Het is eigenlijk zonde van jouw waardevolle tijd!

 

BLESSURE PREVENTIE!

 

Blessure preventie is misschien wel de meest belangrijke factor van extra fysieke training. Je kunt de beste speler ter wereld zijn maar als je (regelmatig) geblesseerd bent dan kun je niks laten zien.

 

Geef blessures géén kans door je lichaam zo goed te trainen dat er voor jou geen weken bivakkeren op de bank bijzit. Sterker worden en het vergoten van de power output maken het lichaam veel beter bestand tegen de invloeden van buitenaf. Oefeningen die de stabiliteit, mobiliteit en flexibiliteit vergroten, verkleinen de kans op een blessure en je wordt sterker en sneller.

 

Bij de meeste explosieve sporten zijn met name de gewrichten (enkel, knie, heup) de meest kwestbare plekken en bij de spieren zijn de hamstrings een groot probleem maar door sportspecifieke krachttraining kun je het risico van een blessure aanzienlijk verkleinen. Spierblessures (hamstrings) zijn gewoon niet nodig en kunnen voorkomen worden maar daar moet je wel wat voor doen!

 

Als je niks en/of te weinig doet dan is er altijd die mooie garantie op een blessure en dat zal altijd slechts een kwestie van tijd zijn. Geef klachten/blessures géén kans en start met sportspecifieke krachttraining.

 

SUMMARY

 

Is het jouw doelstelling om sneller, sterker en explosiever te worden dan kan de krachttraining hierin een zeer groot verschil maken en het off season is uitermate geschikt om te werken aan deze doelstellingen.

 

Wil jij tijdens het off season investeren in jezelf, kies dan voor extra fysieke krachttraining. De one legged med ball slams voor sterke enkels, de deadlift om een sterke posterior chain te ontwikkelen, de lateral lunge voor sterke knieën en de nordic curl om de gevreesde hamstring blessure te voorkomen.

 

Wij hebben voor deze periode een specifiek programma ontwikkeld met een systematische opbouw zodat jij jezelf optimaal kan voorbereiden op het nieuwe seizoen.

 

Ben je benieuwd naar onze werkwijze?

 

Lees hier mijn artikel over fysieke krachttraining in het off season of stuur ons een mail om direct te starten met jouw trainingen en ervaar de professionele begeleiding bij de Eastside Soccer Academy. Ben je niet in de gelegenheid om aan te sluiten bij de Eastside Soccer Academy te Nijmegen (gld) maar wil je toch profitereren van onze trainingen!? Kies dan voor onze professionele digitale trainingsschema's.

OFF SEASON IS HERE!


NOT THE TIME TO REST: IT'S TIME TO GET BETTER AT YOUR SPORT!


Gebruik de zomerstop #OFFSEASON om te investeren in jezelf en kies voor extra fysieke krachttraining. Wij hebben voor deze periode een sportspecifiek programma ontwikkeld met een systematische opbouw zodat jij jezelf optimaal kan voorbereiden op het nieuwe seizoen. Om jezelf naar een hoger niveau te brengen is het ontzettend belangrijk dat je werkt aan de ontwikkeling van meer snelheid, power, explosiviteit en kracht. De fysieke krachttraining is hierbij een onmisbaar element, ook ter blessurepreventie.  


Het is tijd om indruk te maken en te vechten voor je plek, want als jij dat niet doet, doet iemand anders het wel!


Bereid je voor en train op het hoogste niveau om te veranderen van een goede speler in een briljante speler. Word sneller, sterker, explosiever en wendbaarder door sportspecifieke krachttraining tijdens het off season. Geef blessures geen kans en verschijn helemaal fit op de eerste trainingsdag van jouw club.


€ 29,95

Een persoonlijke benadering van de trainingen is zeer belangrijk. Géén enkele oefening is verplicht als het gaat om het behalen van resultaat in de sportschool. Het programma moet bestaan uit oefeningen die geschikt zijn voor jou en niet voor iemand anders. Dit is van groot belang en klinkt als simpele informatie maar het uitblinken in simpelheid blijft te ingewikkeld voor velen!  

Dit programma zorgt voor kracht, een hoge fatburn én er is de opbouw en ontwikkeling van spiermassa. Géén ouderwetse bodybuilding-achtige praktijken maar een snel, sterk en explosief lichaam. Een up-to-date movement based programma voor een optimaal resultaat. Sterker worden, spiermassa opbouwen, een ijzersterke conditie ontwikkelen en meer power verkrijgen! Er is géén aandacht voor de traditionele slaapverwekkende cardio activiteiten want de meest gespierde, strakke en sterke lichamen in deze wereld zijn opgebouwd door trainingen vanuit een slimme strategie en een intelligent trainingssysteem.  


LOOK GOOD.

BE STRONG.

BE FAST.

BE FLEXIBLE.


Is het jouw doelstelling om sterker te worden, spiermassa te ontwikkelen, atletisch vermogen te ontwikkelen, de conditie op te bouwen tot een compleet en hoog niveau van fitheid dan is dit programma absoluut geschikt voor jou. START now and Become Strong & Awesome!