BLOG

WAT IS 'ECHTE' SPORTSPECIFIEKE KRACHTTRAINING?!

DE 'ECHTE' BETEKENIS VAN SPORTSPECIFIEKE KRACHTTRAINING

 

Talent ain't enough!

 

Ik heb het geluk gehad dat ik de afgelopen 10 jaar in de wereld van zowel strength & conditioning als de wereld van op vaardigheid gebaseerde prestatieverbetering mocht werken. Ik ben een gecertificeerde kracht en conditionering specialist die sporters helpt sterker te worden, maar ik werk ook als trainer die technische vaardigheden bij spelers aanleert.

 

Het kennen van beide werelden maakt me zeer bewust van het onderscheid tussen krachtwerk en vaardigheidswerk, maar er heerst jammer genoeg nog steeds veel verwarring. Ik krijg vooral van ouders en voetbaltrainers vragen als:

 

'Dus je doet sportspecifieke training voor voetballers?'

 

'Kun je kleine Peter helpen om krachtiger in te gooien met wat medicijnbal werk?'

 

'Kun je blessurepreventie voor de kruisbanden geven?'

 

'Hoe kunnen spelers sneller worden?'

 

'Welke oefening voorkomt een hamstringblessure?'

 

'Worden voetballers niet langzaam van krachttraining?'

 

Ik wil zeer graag de rol spelen van de begripvolle trainer want de term 'krachttraining' heeft niet voor iedereen dezelfde betekenis. Veel mensen associëren krachttraining met bodybuilding en/of gewichtheffen. Of ze denken dat krachttraining alleen voor topsporters interessant is, maar het is waarschijnlijk anders dan veel mensen denken. Dus hierbij deel ik wat kennis over het onderwerp sportspecifieke krachttraining.

Sportspecifieke krachttraining moet zorgen voor prestatieverbetering in het voetbal en moet gericht zijn op het voorkomen van blessures. Sterker worden, sneller kunnen rennen, hoger kunnen springen en de weerstand verbeteren zijn hier de belangrijke speerpunten.


Bij sportspecifieke krachttraining moet worden gedacht in termen van bewegen in plaats van het denken in spieren en daarbij moeten we ook denken in termen van SYNCHRONISATIE in plaats van ISOLATIE.


GEBRUIK GÉÉN MACHINES EN GÉÉN CARDIO


In de context van sportspecifieke training moeten de trainingen ook met vrije gewichten worden uitgevoerd en niet met machines. Er is voor een voetbalspeler ook geen tijd en plaats om cardio machines te gebruiken, deze werken zelfs averechts!


Bij een loopband zal het niet de sporter zijn die hip extensie ontwikkeld, dit doet de mechanische band.


De activiteiten van de meeste 'reguliere' cardio machines vinden allemaal plaats in het sagittale vlak, terwijl het voetbal zich afspeelt in het frontale en transversale vlak en met vele 'chaotische' en onverwachte bewegingen.


Roeien op de Concept II Row ergometer zorgt voor een hoge hartslag, maar voor een voetballer kan deze activiteit zorgen voor veel irritatie bij de (onder)rug en heupen.  


Het sleutelwoord bij sportspecifieke krachttraining is transfer en er moet sprake zijn van een meerwaarde.


Je moet trainen met een concreet doel voor ogen. In het geval van krachttraining voor voetballers wil je dat spieren zodanig worden getraind dat het de voetbalprestaties ten goede komt. ‘Sterker’ en ‘gespierder’ worden maakt je op zich namelijk niet direct een betere voetballer. Zo kun je wel je quadriceps (bovenbeenspieren) trainen, maar je gaat er niet harder van schieten en bij grote biceps heb je als voetballers eveneens niet direct baat.


Het is de kunst is om KRACHT (POWER) te ontwikkelen, die je kunt ‘omzetten’ naar acties tijdens wedstrijden.

HYPE & TRENDS


Tegenwoordig wordt sportspecifieke krachttraining ook veelal gebruikt als een soort van hype of trend ... maar trainen met een Batman-achtige Bane Mask is gewoon stom!


Het aanbod is enorm groot, maar het lijkt wel of iedereen een eigen interpretatie heeft van wat deze training is en/of zou moeten zijn. De ene trainer gaat sportspecifieke bewegingen nabootsen met gewichten en de andere trainer gebruikt weer een soort onstabiele ondergrond of halve bal om alles van core training tot biceps curls te doen, maar dit alles is geen sportspecifieke krachttraining, dit is slechts het gebrek aan kennis.


We hoeven niet tegen zware medicijn ballen te trappen om een krachtiger schot te produceren bij voetballers. Het is ook niet nodig om met enkelgewichten of een weighted vest te gaan hardlopen. Net zoals we ook geen weerstandsband aan een golfclub hoeven te binden om een explosievere swing te genereren. We hoeven geen honkbal aan een katapult vast te maken om de werpsnelheid te verhogen en we hoeven geen spontaan ontvlambaar jetpack aan atleten te bevestigen om ze sneller te laten sprinten. Sorry, als die laatste wat extreem was.


Simpel gezegd: Hoe meer snufjes we toevoegen, hoe sneller verkeerde motorische patronen ontstaan en op vaardigheid gebaseerde mechanica verloedert. Daarnaast zal een atleet niet in staat zijn een op vaardigheid gebaseerde beweging uit te voeren met het volledige bewegingsbereik.


Dit kan leiden tot verminderde prestaties in de vaardigheid, verzwakte neuromusculaire werking, minder power output en een verhoogde kans op blessures. Ik snap het wel hoor: coole snufjes laten veel mensen “oeh” en “ahh” zeggen en laten krachttrainers eruit zien als magische tovenaars die weten waar ze over praten, maar er zullen geen krachtige atleten ontstaan die gaan uitblinken als vedette tijdens de wedstrijden! Think about that.


Een aantal zaken om rekening mee te houden:


1) Het beoefenen van een sport met een verzwaard vest zorgt niet voor een uitstekende sprintmechanica ...


2) Het trainen van 1 tegen 1 in voetbal met een weerstandsharnas laat spelers niet op maximale snelheid exploderen ...


3) Het combineren van 8 oefeningen x 5 reps in circuitvorm is géén sportspecifieke krachttraining. Je wordt er niet sneller en explosiever van. Het is simpelweg een domme géén slimme manier van conditioning ...


4) Sprints met een Batman-achtige Bane Mask op is gewoon stom ...

TWEE VERSCHILLENDE BANEN


De rol van de krachttrainer is om voetballers sterker en minder blessuregevoelig te maken door een goede training van kracht, explosiviteit en energiesystemen. In de andere hoek helpt de vaardigheids- en teamcoach met het verbeteren van de trap, het aanleren van een goede tackle etc.


Het is niet de taak van de krachttrainer om acties van het veld de gym in te brengen om deze acties te imiteren. Het is niet de bedoeling om bewegingen uit het voetbal te gaan nabootsen met extra gewicht en dit behoort zeker niet tot sportspecifieke krachttraining. Een heel bekend voorbeeld is het hardlopen met enkelgewichten, maar dit zal zeker niet bijdragen tot een sterker lichaam en betere prestaties.


Als je een beweging uit het voetbal met extra gewicht gaat belasten en nabootsen dan ga je de 'echte' beweging die je tijdens de sport moet uitvoeren juist slechter maken en minder efficiënt. Daarnaast zorg je voor een over-

belasting want je doet deze beweging nu zowel in de sport als tijdens de extra krachttrainingen.


DE TRANSFER: OVERDRACHT VAN KRACHTTRAINING NAAR SPORT


Specialisten op het gebied van sportspecifieke krachttraining zullen dus zeker geen vaardigheden uit het voetbal nabootsen in het krachthonk. In plaats daarvan worden bewegingspatronen getraind die een vaardigheid op het veld kunnen verbeteren.


Hieronder geef ik een voorbeeld m.b.t. de sportspecifieke krachttraining.


Vaardigheid:


Het schieten van een voetbal


Bewegingspatroon:


Heupextensie & flexie, core stabiliteit, enkel- en heup stabiliteit, plantaire flexie, overdracht van kracht door de romp.


Bewegingsvlakken:


Frontaal (neerzetten van de voeten en heup stabiliteit), sagittaal (trappen van het been), transversaal (overdracht van kracht door de core en heupen voor een nauwkeurig schot).


Sportspecifieke oefeningen in het krachthonk:


Deadlifts, hip thrusts, single leg hip bridges, plank progressies, psoas activatie, laterale step ups, medicine ball rotational slam, single leg bridge variaties, om er maar een paar te noemen.


SPECIALISTEN ZIJN NODIG!


Sportspecifieke krachttraining is het terrein van specialisten en niet van de trendhoppers.


Ervaring met het begeleiden van sporters is een must, theoretische kennis is nodig maar deze moet je ook in de praktijk kunnen toepassen. Voor sporters zijn er de bewezen protocollen om te werken aan persoonlijke doel-

stellingen en het ontwikkelen van vermoeidheid is niet de doelstelling.


De reguliere sportschool die voorzien is van de laatste high-tech machines is er NIET voor de sporters. De gym binnenlopen en het uitvoeren van een squat is géén sportspecifieke krachttraining. Zo hoog mogelijk springen op een houten box verhoogd met extra rubberen tegels is niet de bedoeling en ook de deelname aan een groepsles en/of Crossfit-achtig circuit is géén sportspecifieke training. Moe worden en stuk gaan in de gym na het volbrengen van een WOD-je is niet de doelstelling ... daar heb je als sporter géén profijt van! En tenslotte, een kickbox sessie kun je ook beter vermijden.


SUMMERY


Willekeurig een aantal spieren trainen in de sportschool is iets compleet anders dan het volgen van sportspecifieke krachttraining middels een persoonlijke periodisering gericht op het verbeteren van jouw prestaties! Ondoordacht met krachttraining aan de slag gaan kan averechts werken, met blessures als uiterste consequentie.


Kortom, voetballers horen thuis in de gym maar je moet wel functioneel trainen en niet als een bodybuilder. De mooie glimmende high-tech machines zijn niet nodig en een persoonlijke periodisering is zeer belangrijk: het werken vanuit persoonlijke trainingsschema's met een duidelijke opbouw is onmisbaar voor een sporter.


Is het jouw doelstelling om sneller, sterker en explosiever te worden dan kan de krachttraining hierin een zeer groot verschil maken en de Eastside Soccer Academy bied professionele begeleiding om te werken aan deze doelstellingen.


Vanuit onze visie werken wij met een dynamische trainingsmethode gericht op het vergroten van de maximale kracht, explosiviteit en snelheid maar je bent slechts zo sterk als jouw zwakste schakel dus daarbij besteden wij ook veel aandacht aan het verhelpen en voorkomen van blessures.


Ben je benieuwd naar onze werkwijze? Lees hier mijn artikel over het ontwikkelen van de perfecte atleet of stuur ons een  mail om direct te starten met jouw GRATIS try out bij de Eastside Soccer Academy.  

JOIN THE EASTSIDE SOCCER ACADEMY


Sportspecifieke krachttraining voor voetballers is nodig. Het omzetten van STRENGTH, POWER & SPEED naar prestaties. Het vergroten van (maximale) kracht en de POWER output. PLYOMETRISCHE oefeningen voor de transfer naar de sport. Het vergroten van de SNELHEID en EXPLOSIVITEIT. Geef blessures geen kans. DOMINATE your sport and get soccer STRONG!


Géén bodybuilding-achtige benadering maar een up-to-date sportspecifiek movement based programma specifiek voor voetballers. Om jezelf naar een hoger niveau te brengen én blessures te voorkomen is het ontzettend belangrijk dat je werkt aan de ontwikkeling van meer SNELHEID, POWER, EXPLOSIVITEIT en KRACHT. De fysieke krachttraining is hierbij een onmisbaar element.


Je kunt de BESTE SPELER ter wereld zijn maar als je (regelmatig) GEBLESSEERD bent dan kun je niks laten zien. Geef blessures géén kans door je lichaam zo goed te trainen dat er voor jou geen weken bivakkeren op de bank bijzit. STERKER WORDEN en het vergoten van de POWER OUTPUT maken het lichaam veel beter bestand tegen de invloeden van buitenaf.


Het is tijd om indruk te maken en te vechten voor je plek, want als jij dat niet doet, doet iemand anders het wel!


Ben je benieuwd naar onze werkwijze? Stuur een  mail en maak direct een afspraak voor de GRATIS TRY OUT bij de Eastside Soccer Academy.


So what are you waiting for? Call or email us TODAY and get started! Hope to see you soon!

Een persoonlijke benadering van de trainingen is zeer belangrijk. Géén enkele oefening is verplicht als het gaat om het behalen van resultaat in de sportschool. Het programma moet bestaan uit oefeningen die geschikt zijn voor jou en niet voor iemand anders. Dit is van groot belang en klinkt als simpele informatie maar het uitblinken in simpelheid blijft te ingewikkeld voor velen!  

Dit programma zorgt voor kracht, een hoge fatburn én er is de opbouw en ontwikkeling van spiermassa. Géén ouderwetse bodybuilding-achtige praktijken maar een snel, sterk en explosief lichaam. Een up-to-date movement based programma voor een optimaal resultaat. Sterker worden, spiermassa opbouwen, een ijzersterke conditie ontwikkelen en meer power verkrijgen! Er is géén aandacht voor de traditionele slaapverwekkende cardio activiteiten want de meest gespierde, strakke en sterke lichamen in deze wereld zijn opgebouwd door trainingen vanuit een slimme strategie en een intelligent trainingssysteem.  


LOOK GOOD.

BE STRONG.

BE FAST.

BE FLEXIBLE.


Is het jouw doelstelling om sterker te worden, spiermassa te ontwikkelen, atletisch vermogen te ontwikkelen, de conditie op te bouwen tot een compleet en hoog niveau van fitheid dan is dit programma absoluut geschikt voor jou. START now and Become Strong & Awesome!