BLOG

DRIE BELANGRIJKE METHODEN VOOR HET TRAINEN VAN JONGE SPORTERS

TRAINEN ALS EEN YOUNG ATHLETE, NIET ALS EEN BODYBUILDER!


De focus moet liggen op flexibiliteit cq mobiliteit, core strength & stability training en sportspecifieke  krachttraining voor power, snelheid en explosiviteit.


Tot voor kort waren de trainingsparameters voor sporters tot 16 jaar nog een raadsel. Het zou tegenwoordig géén discussie meer moeten zijn, maar die is er nog steeds wel. Dat heeft veelal te maken met de ouderwetse vooroordelen en de verspreiding hiervan. Zowel ouders als coaches en de sporters zelf bleven maar gissen ...


Sommige ouders hielden hun kinderen compleet weg uit de wereld van kracht & conditioning. Er waren ouders die kinderen onder druk zetten om het voorbeeld te volgen van diverse professionals en weer andere ouders hielden stug vast aan de klassieke methode zoals een rondje joggen als voorbereiding op het nieuwe seizoen.


Gelukkig ... nog niet lang geleden is de training voor jonge atleten gedecodeerd en nu weten we in ieder geval dat alle drie de bovenstaande benaderingen onjuist zijn. Extra fysieke training voor kinderen is nodig maar er zijn wel belangrijke voorwaarden.

Drie belangrijke methoden voor het trainen van jonge sporters zijn:

 

1. Kies voor functionele (kracht)training die een connectie hebben met de sport. Denk hierbij aan springen, landen, sprinten en het veranderen van richting.

 

2. Het ontwikkelen van power, explosiviteit, kracht en snelheid met een belangrijke focus op mobiliteit voor atletisch vermogen.

 

3. Géén bodybuilding-achtige praktijken, maar een up-to-date movement based programma.  

KEEP THINGS SIMPLE AND KEEP THEM FUN!


'Billy junior' zal nooit zijn complete potentie behalen als hij direct een zware halter op zijn rug krijgt en/of als hij als een gek door de speedladder kleine steps moet uitvoeren. Met hardlopen bereik je niks niet heel veel. Er is géén transfer en daardoor wordt je ook niet beter in de sport door hardlopen. 5x per week alleen maar met de bal trainen, afmaken op de goal en partijvormen spelen is ook niet de weg naar de eredivisie. Op deze manier trainen zal meer kwaad dan goed doen, maar dat is anno 2021/2022 in Nederland nog erg controversiele informatie. Ik heb reeds vele discussies 'mogen' voeren met beleidsbepalers (o.a. trainers & hoofd jeugdopleiding) van diverse BVO's maar er is helaas nog altijd een groot verschil van mening en inzicht ...


Extra fysieke training voor kinderen is 100% nodig


De sportspecifieke (kracht)training met jonge sporters is niet makkelijk en een expert is absoluut nodig. Op weg naar een sterk en snel lichaam op een verantwoorde manier is een mooie uitdaging, maar het is wel belangrijk om kort en krachtig te werken. 

DE MEEST GESTELDE VRAAG:


'Vanaf welke leeftijd mag je aan krachttraining doen?'


Er zijn trainers die zeggen dat je pas vanaf 16 jaar mag beginnen met krachttraining. Er is de fitness instructeur van de lokale sportschool die zegt dat het allemaal géén probleem is en dat er niet echt een minimum leeftijd is en dan zijn er nog de ouders met de angst voor krachttraining, meestal m.b.t. het groeipijnverhaal. Kortom: er is veel tegenstrijdige informatie.


Dit is mijn 'mening'  en deze wordt ondersteund door de wetenschap en mijn persoonlijke ervaring als coach:


Leeftijd 6-9 jaar: 'Fundamentals'


Om direct antwoord te geven op bovenstaande vraag: Zo snel mogelijk starten met extra fysieke training is het beste advies ... maar dat betekent niet automatisch dat alle kinderen direct moeten starten met de (zware) gewichten. Bij kinderen (met name tussen de 6-9 jaar) is het werken aan de mobiliteit misschien wel het belangrijkste aspect. Daarbij zijn de fundamentele beweegpatronen uit de sport een punt waar veel aandacht naar toe moet. Denk aan springen, rennen, landen en het veranderen van richting met de vele (chaotische) start-stop acties. Oefeningen met verzwaarde ballen (medicijn bal) zijn voor mij een optie waar ik veel gebruik van maak. Core strength & stability training gericht op het versterken van de rompspieren is ook aan te raden voor de kids vanaf 6 jaar. Dit komt dan ook zeker aan bod.


Leeftijd 9-12 jaar: 'Learn to train'


Bij de leeftijdsgroep van 9-12 jaar kan er begonnen worden met de extra weerstand. Denk hierbij aan de dumbbells en kettlebells, maar het zal minimaal zijn in verband met de belasting op de gewrichten en wervelkolom. Elastische banden en medicijn ballen voor extra weerstand is ook hier een goede optie. Het bepalen/kiezen van de juiste oefeningen is cruciaal en daarom is het van groot belang om te kiezen voor een expert op het gebied van sportspecifieke krachttraining. Ter voorbeeld: de Goblet Box Squat met een kettlebell is een prima optie voor kinderen, maar de halter squat NIET! Bij deze laatste oefening ligt het gewicht op de rug (met de belasting op de wervelkolom) en dat is bij kinderen niet de bedoeling. Grotendeels moet de focus liggen op snelle, krachtige en explosieve bewegingen. Scherp bewegen! Snelle reacties met een transfer naar de sport.


Leeftijd 12-16 jaar: 'Train to train'


Vanaf 12 jaar kan de focus meer naar de krachttraining, maar ook dan blijft het belangrijk om de focus op POWER en SNELHEID te behouden. Het ontwikkelen van extra spiermassa is vaak wenselijk, maar het is wel de doelstelling om snel en atletisch te blijven. Géén bodybuilding-achtige ontwikkelingen zijn nodig. Een up-to-date movement based programma voor sporters. Meer snelheid en power om beter bestand te zijn tegen de tegenstander en tegen invloeden van buitenaf om (chronische) blessures te voorkomen.

JUNIOR TALENT PROGRAMMA


Het Junior Talent Programma is een individueel programma voor sporters tot 16 jaar om te werken aan  persoonlijke doelstellingen in de gym.


Het Junior Talent Programma is een individueel programma voor sporters tot 16 jaar gericht op het vergroten van KRACHT en de POWER output, het vergroten van de SNELHEID, EXPLOSIVITEIT en WENDBAARHEID. Efficiënter leren bewegen is van groot belang. Daarnaast is er aandacht voor de lineaire en laterale snelheidsontwikkeling inclusief de voetsnelheid met BLESSUREPREVENTIE als belangrijkste factor ... // Meer informatie

Een persoonlijke benadering van de trainingen is zeer belangrijk. Géén enkele oefening is verplicht als het gaat om het behalen van resultaat in de sportschool. Het programma moet bestaan uit oefeningen die geschikt zijn voor jou en niet voor iemand anders. Dit is van groot belang en klinkt als simpele informatie maar het uitblinken in simpelheid blijft te ingewikkeld voor velen!  

Dit programma zorgt voor kracht, een hoge fatburn én er is de opbouw en ontwikkeling van spiermassa. Géén ouderwetse bodybuilding-achtige praktijken maar een snel, sterk en explosief lichaam. Een up-to-date movement based programma voor een optimaal resultaat. Sterker worden, spiermassa opbouwen, een ijzersterke conditie ontwikkelen en meer power verkrijgen! Er is géén aandacht voor de traditionele slaapverwekkende cardio activiteiten want de meest gespierde, strakke en sterke lichamen in deze wereld zijn opgebouwd door trainingen vanuit een slimme strategie en een intelligent trainingssysteem.  


LOOK GOOD.

BE STRONG.

BE FAST.

BE FLEXIBLE.


Is het jouw doelstelling om sterker te worden, spiermassa te ontwikkelen, atletisch vermogen te ontwikkelen, de conditie op te bouwen tot een compleet en hoog niveau van fitheid dan is dit programma absoluut geschikt voor jou. START now and Become Strong & Awesome!