BLOG

RUGKLACHTEN MOETEN VERLEDEN TIJD ZIJN (PART 2)

NO MORE BACKPAIN!


Dr. Stuart McGill vertaald de wetenschap naar de sportwereld.


Eerder in deel 1 heb ik reeds geschreven over dr. Stuart McGill en voordat ik nu ga vertellen hoe je de rugspieren op een effectieve en verantwoorde wijze kunt versterken is het in eerste instantie heel belangrijk om te begrijpen welke 'populaire' oefeningen onmiddelijk dienen te verdwijnen uit jouw trainingen. Of met welke oefeningen je nooit mag starten. Anders is het dweilen met de kraan open ...


BIG THREE DON'T DO'S VAN DR. MCGILL


Er zijn drie hele populaire oefeningen die in praktisch elke sportschool worden uitgevoerd (ook op aanraden van de instructeurs/trainers) die juist zorgen dat rugklachten erger worden en/of juist ontstaan wanneer je nog geen rugklachten hebt. Deze oefeningen dienen uiteraard per direct te verdwijnen uit jouw programma!


Dit zijn de drie slechtste 'buikspier' oefeningen voor mensen met rugklachten die je niet meer moet uitvoeren en de leg press noemt men een oefening voor de benen maar ook deze wil ik graag toevoegen aan de lijst van oefeningen die moeten verdwijnen!


Note: Wetenschappelijk uitgevoerde studies van specialisten die de wervelkolom hebben bestudeerd zijn verantwoordelijk voor deze informatie en de meest vooraanstaande specialist is hier Dr. Stuart McGill.

#1 - DE TRADITIONELE CRUNCH, SIT-UP & AB MACHINE

 

Bij deze oefeningen buig je de wervelkolom volledig tegen de natuurlijke S-vorm in naar voren ...

 

De meeste (rehabilitatie) programma's voor de rug bevatten nog steeds oefeningen als de sit up, crunch en/of één van de vele machines voor de buikspieren, maar deze dienen direct te verdwijnen uit jouw programma. Waarom? Vanwege de enorme negatieve invloed op tussenwervelschijven en de wervelkolom. Het continu buigen van de wervelkolom zal zeker leiden tot schade aan de tussenwervelschijven waardoor rugklachten juist erger worden en zelfs kunnen leiden tot een hernia.

 

Daardoor zijn deze oefeningen zelfs een directe aanslag (in negatieve zin) op de tussenwervelschijven ...

 

Bij deze oefeningen buig je de wervelkolom volledig tegen de natuurlijke S-vorm in naar voren. Daardoor zijn deze oefeningen zelfs een directe aanslag (in negatieve zin) op de tussenwervelschijven. Door de extreme druk van een paar honderd kilo die je tijdens deze oefening op de voorkant van de tussenwervelschijf uitoefent, pers je de tussenwervelschijven samen en naar achteren.

 

De irritatie die daardoor ontstaat aan het ruggenmerg en de uitgaande zenuwbanen activeren ogenblikkelijk het autonome beschermingsmechanisme. Dit zorgt voor het aanspannen van de spieren op de betreffende plaats om schade te voorkomen maar juist door dit proces zal de schade alleen maar groter worden omdat je lichaam beweegt in een onnatuurlijke houding. Het lichaam word in een andere functie gedwongen en er ontstaat een verkramping van de spier.

 

Een verkrampte spier verliest gedeeltelijk of geheel zijn kracht en kan dus niet meer doen, waarvoor hij gemaakt is. Andere spieren zullen dan zijn taak moeten overnemen, die daardoor op hun beurt weer overbelast geraken en daardoor ook in een andere functie worden gedwongen waardoor er een verkramping ontstaat.

 

Collega trainer Mike Boyle heeft hier een goede analogie voor: Het doen van buikspieroefeningen als sit up's is net als het buigen van een creditcard. Buig een nieuwe creditcard heen en weer en het zal aanvankelijk telkens terugveren. Maar als je die kaart blijft buigen zul je uiteindelijk een witte scheurlijn beginnen te zien. Blijf het heen en weer buigen en na een tijdje zal deze scheurlijn daadwerkelijk leiden tot het scheuren van de kaart. De wervelkolom verschilt hier niet veel van en vandaar dat deze vergelijking goed gemaakt kan worden.

#2 - ABDOMINAL TWIST MACHINES

 

Je weet nu hoeveel ellende alle sit-up-achtige oefeningen kunnen veroorzaken met betrekking tot de wervelkolom, maar het kan (helaas) zelfs nog erger ...

 

Neem een soortgelijke oefening, zorg dat een aantal gewrichten niet kunnen bewegen, isoleer de beweging, draai en zorg voor extra belasting. Het bovenlichaam draait maar doordat de heupen niet mee (kunnen) draaien ontstaat er behoorlijk veel zijwaartse druk op de wervels. Door het uitvoeren van deze oefening kun je alvast een plekje in de ziekenboeg reserveren want een hernia zal snel ontstaan door deze machine.

 

Naarmate ik meer en meer leerde over de functionele anatomie begon ik de puzzelstukjes bij elkaar te brengen. Ik leerde dat de lumbale wervelkolom (de onderrug) niet gemaakt is om te draaien. Het lichaam heeft in feite maar 0-2 graden aan rotatie in ieder deel van de lumbale wervelkolom.

 

Zelfs van boven tot beneden heb je slechts 15 graden aan rotatie over je lumbale wervelkolom. Ik weet dat een handjevol van jullie gaat schreeuwen om wetenschappelijk bewijs (referenties) omdat je wel evidence based wilt werken. Ik stel voor dat jullie de boeken van Shirley Sahrmann, Stuart McGill of Nikolai Bogduk lezen als jullie 'bewijs' willen. En dr. Stuart McGill is de voornaamste ruggenwervelspecialist ter wereld!

#3 - BACK EXTENSION MACHINE


Dit is waarschijnlijk de meest controversiële oefening van allemaal. Aanwezig in praktisch alle reguliere sportscholen en daarnaast maken ook de vele rugklinieken en rugexperts helaas nog steeds gebruik van deze machine.  


Waarom is het volgens McGill belangrijk om geen gebruik te maken van de back extension? Het herhaaldelijk voorwaarts en achterwaarts buigen van het bovenlichaam in deze machine terwijl je zit en de rug moet aanspannen zet de ruggenwervels onder te grote spanning. Dr. Stuart McGill heeft juist deze beweging (flexie en extensie) gebruikt in zijn laboratorium om een hernia bij test dummies te creëren.

#4 - LEG PRESS


Vanuit de wetenschap kunnen we met zekerheid zeggen dat de leg press verantwoordelijk is voor een groot deel van de rugblessures en met name de onderrugklachten. Het ontstaan van een hernia is zelfs mogelijk en dit heeft mede te maken met de grote hoeveelheid kilo's die je kunt gebruiken bij deze oefening in combinatie met een verkeerde houding die je moet aannemen, zie bovenstaande foto.


Er ontstaat een veel te grote druk op de wervelkolom die het lichaam niet kan verwerken en deze oefening dwingt de wervels om zich aan te spannen zonder de nodige stabiliserende spieren (heupen, billen, schouders en onderrug) te activeren. Dit is namelijk niet mogelijk omdat je een soort van zit of ligt tijdens deze oefening.


So there you have it … De vier 'slechtste' oefeningen voor iedereen met rugklachten en ook als je geen rugklachten hebt moeten deze oefeningen géén deel uitmaken van jouw routine in de sportschool.

SUMMERY


Is er voor jouw klacht en/of blessure géén oplossing. Hebben de reguliere afspraken bij de lokale fysiotherapeut niet het gewenste effect en blijft de klacht aanwezig. Heeft ook een mri-scan geen uitsluitsel kunnen bieden?


Wij kunnen jou helpen! Door een persoonlijke screening van de bewegingspatronen kunnen wij jouw beperkingen herkennen en actie ondernemen. Voor de behandeling van rugklachten werken wij met de methode van dr. McGill. Hij is de voornaamste specialist op het gebied van de wervelkolom en hij weet de wetenschap naar de sportwereld te vertalen.


Stuur hier een  mail en maak direct een afspraak voor een GRATIS persoonlijke screening bij Eastside Performance om de mogelijkheden te bespreken.


NOTE


Naast de persoonlijke begeleiding bij Eastside Performance te Nijmegen is het ook mogelijk om te kiezen voor het rug rehab protocol (programma & online coaching) en/of een persoonlijke workshop m.b.t. het verhelpen van jouw rugklachten.

RUG REHAB PROTOCOL: OP WEG NAAR EEN STERK LICHAAM ZONDER (RUG)KLACHTEN 


Rugklachten zijn 'absoluut' geen reden om te stoppen met bewegen en/of trainen. Integendeel, met de juiste oefeningen kunnen deze rugklachten worden verholpen. Onze werkwijze is o.a. gebaseerd op de methode van dr. Stuart McGill en in dit programma wordt de wetenschap naar de sportwereld vertaald.


In dit programma is er de vertaling van de wetenschap (dr. Stuart McGill) naar de sportwereld.


Belangrijke punten van het Rug Rehab Programma zijn: het versterken van de rompspieren, het ontwikkelen van meer uithoudingsvermogen in de rugspieren en het herstellen van de balans tussen deze spieren. Het verhelpen van het lower crossed syndrome is een belangrijk element en er is de wetenschappelijke progressie van dr. McGill op weg naar een sterk lichaam zonder rugklachten.


€ 29,95

Een persoonlijke benadering van de trainingen is zeer belangrijk. Géén enkele oefening is verplicht als het gaat om het behalen van resultaat in de sportschool. Het programma moet bestaan uit oefeningen die geschikt zijn voor jou en niet voor iemand anders. Dit is van groot belang en klinkt als simpele informatie maar het uitblinken in simpelheid blijft te ingewikkeld voor velen!  

Dit programma zorgt voor kracht, een hoge fatburn én er is de opbouw en ontwikkeling van spiermassa. Géén ouderwetse bodybuilding-achtige praktijken maar een snel, sterk en explosief lichaam. Een up-to-date movement based programma voor een optimaal resultaat. Sterker worden, spiermassa opbouwen, een ijzersterke conditie ontwikkelen en meer power verkrijgen! Er is géén aandacht voor de traditionele slaapverwekkende cardio activiteiten want de meest gespierde, strakke en sterke lichamen in deze wereld zijn opgebouwd door trainingen vanuit een slimme strategie en een intelligent trainingssysteem.  


LOOK GOOD.

BE STRONG.

BE FAST.

BE FLEXIBLE.


Is het jouw doelstelling om sterker te worden, spiermassa te ontwikkelen, atletisch vermogen te ontwikkelen, de conditie op te bouwen tot een compleet en hoog niveau van fitheid dan is dit programma absoluut geschikt voor jou. START now and Become Strong & Awesome!