BLOG

RUGKLACHTEN MOETEN VERLEDEN TIJD ZIJN (PART 1)

NO MORE BACKPAIN!


Nog steeds zijn rugklachten een enorme bron van ergernis, terwijl deze klachten verleden tijd moeten zijn!


Fysiotherapeuten, chiropractors, ceasar therapie, accapunctuur, massages, riemen, zooltjes voor in de schoenen, ondersteboven hangen in een inversietafel en ga zo maar door. De meeste mensen met rugklachten proberen alles ter behandeling van pijn in de rug, maar toch helaas vaak zonder succes ...


De 'magische' oplossing voor (onder)rugklachten is eigenlijk heel simpel: Kies voor krachttraining.


Maar met betrekking tot het verhelpen van rugklachten is er bij veel mensen helaas nog steeds een soort van 'angst' voor krachttraining ... toch moeten we de rugspieren niet ontzien, maar juist op een goede manier aanspreken omdat heel veel rugklachten ontstaan door (te) zwakke spieren.


Hoe meer je de rugspieren ontziet, hoe zwakker ze worden en des te erger de klachten worden.


Daarbij zijn er ook veel mensen die de rugspieren verkeerd belasten en trainen en tegenwoordig hebben de rugspieren het extra zwaar te verduren door onder andere ons 'zittende' bestaan en de smartphone heeft ook zeker géén positieve invloed op de rugspieren. Veel rugklachten ontstaan simpelweg door een (te) zwak lichaam waar men verkeerd mee om gaat.


"Hoe aantrekkelijk die high-tech apparatuur in je sportschool ook glimt, veel fitter zul je er niet van worden. Ga ‘back to basics’ met natuurlijke bewegingspatronen met losse materialen als halters en dumbbells. Bereik een sterk, fit en blessurevrij lichaam door middel van functionele fitness."


"Met zittend trainen belast je je rug en gewrichten meer dan nodig. Bovendien lukt het apparaten niet om natuurlijke bewegingspatronen uit het dagelijks leven na te bootsen."


Geschreven door Hoogleraar Dr. Stuart McGill ... maar wie is deze man?

NICE TO MEET YOU

 

Dr. Stuart McGill is de voornaamste spinale biomechanist (ruggenwervel specialist) ter wereld, hij is auteur van onder andere 'Low back Disorders: Evidence-based prevention and rehabilitation' en hij vertaald de wetenschap naar de sportwereld.

 

Als voorbeeld: Dr. McGill heeft onderzocht dat de sit up's een negatieve druk op de wervelkolom veroorzaken van ongeveer 3300 Newton (375kg) per sit up. Wanneer je bijvoorbeeld 100 sit up's doet is de totale druk op de wervelkolom 330.000 Newton. The National Institute for occupational safety and health heeft onderzocht en wetenschappelijk kunnen aantonen dat de totale druk op de wervelkolom niet meer mag zijn dan 3000 Newton per dag!

 

Het uitvoeren van teveel druk op de wervelkolom zal lang goed gaan want je hebt het nog niet in de gaten, maar dit zal absoluut zorgen voor rugklachten en dit kan verder uitgroeien tot bijvoorbeeld een bulging disc (voorstadium hernia) of een hernia.

STOP MET DE OEFENINGEN DIE JUIST RUGKLACHTEN VEROORZAKEN!

 

Een stukje geschiedenis: Reeds in 2002 kreeg core strength training bij het grote publiek de welverdiende aandacht. Er was het inzicht dat buikspieren trainen meer betekent dan uitsluitend aandacht besteden aan de rectus abdominus. De eindeloze series crunches vielen van hun voetstuk, want de core werd ontdekt!

 

Het mooie is dat de focus verschoof van een platte buik naar een sterke buik, met als belangrijkste argument dat al onze bewegingen vele malen krachtiger worden als onze core goed ontwikkeld is.

 

We focussen niet alleen op spieren, maar spierketens. Dynamische oefeningen als wood chops en knee tucks werden geïntroduceerd op de fitnessvloer en natuurlijk alle mogelijke variaties op de plank en de basis werd gelegd voor talrijke 'nieuwe' mogelijkheden: swiss ball, medicine ball, kettlebells en de TRX suspension trainer.

 

Het verre verleden en de nieuwe ontwikkelingen.

 

Op het gebied van (kracht)training zijn continu nieuwe ontwikkelingen en het is zeker aan te raden om hiervan op de hoogte te blijven. Zo mag er nu ook géén discussie meer mogelijk zijn of je nog oefeningen als sit up's en/of crunches moet doen ... NIET doen!

 

Anti-flexie en anti-extensie zijn de methoden die je moet toepassen en onderzoek wijst telkens weer uit dat oefeningen als de sit up's en crunches (flexie) zeer schadelijk voor de wervelkolom en tussenwervelschijven zijn! Er kan zelfs een hernia ontstaan ...

ANNO NU


Maar anno nu worden buikspieroefeningen nog steeds veel voorgeschreven aan rugpatiënten terwijl deze zelden nodig zijn en de meeste van deze oefeningen zullen het herstel zelfs remmen. Veel (onder) rugklachten verergeren als je in lumbale flexie gaat. De druk op de wervelkolom neemt toe, terwijl deze al geïrriteerd is. Als je vervolgens heel hard je buikspieren moet aanspannen, neemt de druk nog meer toe en dat is absoluut niet wat je wilt.


De klassieke sit up (foto) is daar een goed voorbeeld van. Als je echter kijkt naar rugpatiënten dan zie je zelden zwakke buikspieren, maar blijken vooral de rugstrekkers over weinig uithoudingsvermogen te beschikken. Het voorschrijven van buikspier oefeningen aan rugpatiënten is dan ook zelden nuttig.


DE FYSIO??


Desondanks worden bij rugklachten toch nog door de meeste fysiotherapeuten veel aandacht besteed aan de buikspieren maar na het doen van deze oefeningen worden de rugklachten alleen maar erger! Na de gebruikelijke behandelingen bij de fysio zijn de rugklachten eerder meer dan minder geworden. Het vertrouwen in deze fysiotherapeut wordt opgezegd en de zoektocht naar een oplossing voor de klachten gaat verder, meestal naar een andere fysiotherapeut die met hetzelfde verhaal begint. Op deze manier gaan veel mensen van therapeut naar therapeut en zijn ze jarenlang bezig zonder resultaat.

Rugklachten zijn 'absoluut' geen reden om te stoppen met bewegen en/of trainen.


Integendeel, met de juiste oefeningen kunnen deze rugklachten worden verholpen, maar je moet wel actie ondernemen! Hoe meer je je onderrugspieren ontziet hoe zwakker ze worden en des te erger worden de klachten.


PART 2 & PART 3


Er is overal veel tegenstrijdige informatie en er zijn mensen die trekken een witte doktersjas aan met naamkaartje om vertrouwen te winnen terwijl ze jou het bos insturen met een verkeerde diagnose ...


Klik hier voor deel 2 en er is ook nog een derde deel waarin antwoorden te vinden zijn op de volgende belangrijke vragen: Welke oefeningen moet je uitvoeren om rugklachten te verhelpen en/of voorkomen? En welke oefeningen moet je juist niet meer uitvoeren?

SUMMERY


Is er voor jouw klacht en/of blessure géén oplossing. Hebben de reguliere afspraken bij de lokale fysiotherapeut niet het gewenste effect en blijft de klacht aanwezig. Heeft ook een mri-scan geen uitsluitsel kunnen bieden?


Wij kunnen jou helpen! Door een persoonlijke screening van de bewegingspatronen kunnen wij jouw beperkingen herkennen en actie ondernemen. Voor de behandeling van rugklachten werken wij met de methode van dr. McGill. Hij is de voornaamste specialist op het gebied van de wervelkolom en hij weet de wetenschap naar de sportwereld te vertalen.


Stuur hier een  mail naar info@eastsideperformance.nl om contact met mij op te nemen. Maak direct een afspraak voor een GRATIS persoonlijke screening bij Eastside Performance om de mogelijkheden te bespreken.


NOTE


Naast de persoonlijke begeleiding bij Eastside Performance te Nijmegen is het ook mogelijk om te kiezen voor het rug rehab protocol (programma & online coaching) en/of een persoonlijke workshop m.b.t. het verhelpen van jouw rugklachten.

RUG REHAB PROTOCOL: OP WEG NAAR EEN STERK LICHAAM ZONDER (RUG)KLACHTEN 


Rugklachten zijn 'absoluut' geen reden om te stoppen met bewegen en/of trainen. Integendeel, met de juiste oefeningen kunnen deze rugklachten worden verholpen. Onze werkwijze is o.a. gebaseerd op de methode van dr. Stuart McGill en in dit programma wordt de wetenschap naar de sportwereld vertaald.


In dit programma is er de vertaling van de wetenschap (dr. Stuart McGill) naar de sportwereld.


Belangrijke punten van het Rug Rehab Programma zijn: het versterken van de rompspieren, het ontwikkelen van meer uithoudingsvermogen in de rugspieren en het herstellen van de balans tussen deze spieren. Het verhelpen van het lower crossed syndrome is een belangrijk element en er is de wetenschappelijke progressie van dr. McGill op weg naar een sterk lichaam zonder rugklachten. 


€ 29,95

Een persoonlijke benadering van de trainingen is zeer belangrijk. Géén enkele oefening is verplicht als het gaat om het behalen van resultaat in de sportschool. Het programma moet bestaan uit oefeningen die geschikt zijn voor jou en niet voor iemand anders. Dit is van groot belang en klinkt als simpele informatie maar het uitblinken in simpelheid blijft te ingewikkeld voor velen!  

Dit programma zorgt voor kracht, een hoge fatburn én er is de opbouw en ontwikkeling van spiermassa. Géén ouderwetse bodybuilding-achtige praktijken maar een snel, sterk en explosief lichaam. Een up-to-date movement based programma voor een optimaal resultaat. Sterker worden, spiermassa opbouwen, een ijzersterke conditie ontwikkelen en meer power verkrijgen! Er is géén aandacht voor de traditionele slaapverwekkende cardio activiteiten want de meest gespierde, strakke en sterke lichamen in deze wereld zijn opgebouwd door trainingen vanuit een slimme strategie en een intelligent trainingssysteem.  


LOOK GOOD.

BE STRONG.

BE FAST.

BE FLEXIBLE.


Is het jouw doelstelling om sterker te worden, spiermassa te ontwikkelen, atletisch vermogen te ontwikkelen, de conditie op te bouwen tot een compleet en hoog niveau van fitheid dan is dit programma absoluut geschikt voor jou. START now and Become Strong & Awesome!