BLOG

TIP: KRACHTTRAINING IS OOK GOED VOOR KINDEREN (PART 2)

KRACHT IS VOOR JONGE SPORTERS BELANGRIJK

 

Krachttraining onderdrukt de groei van kinderen niet!

 

Integendeel, krachttraining (2 à 3 keer per week) kan juist bijdragen aan blessurepreventie en botgroei. Dit is de goed onderbouwde mening van een grote groep Amerikaanse en Engelse experts op het gebied van krachttraining. Er bestaat nogal wat ongerustheid bij trainers als het gaat om krachttraining bij jonge atleten: hoe belastbaar is een jonge atleet en veroorzaakt krachttraining geen groeiproblemen?

 

Een grote groep experts heeft aan de hand van de beschikbare literatuur hun visie omtrent krachttraining bij jonge sporters uiteen gezet. Hieronder volgt een aantal bevindingen en adviezen omtrent krachttraining voor kinderen.

 

KRACHTTRAINING EN GROEI

 

Ondanks dat in de sportpraktijk soms de angst bestaat dat krachttraining leidt tot een verstoorde groei door bijvoorbeeld het beschadigen van groeischijven blijken hier geen aanwijzingen voor te zijn. Experts raden kracht-

training juist aan omdat dit de botgroei stimuleert bij kinderen.

 

Krachttraining verstoort het groeiproces bij kinderen en adolescenten (10-15 jaar) niet.

 

De groeicurve en uiteindelijke lengte zijn niet afwijkend voor kinderen die krachttraining doen in vergelijking met leeftijdsgenoten die dat niet doen.

 

KRACHTTRAINING EN BLESSUREPREVENTIE

 

Specifieke krachttraining onder begeleiding van een krachttrainer kan leiden tot 50% minder blessures bij kinderen en adolescenten. Zo is het aantal voorste kruisbandblessures (ACL) bij adolescenten lager als zij extra krachttraining uitvoeren. Vooral jongens tussen de 14 en 18 jaar hebben baat bij krachttraining ter voorkoming van een ACL-blessure. Uiteraard kan het verkeerd uitvoeren van krachttraining ook leiden tot blessures: een goede begeleiding is daarom essentieel.

 

TRAININGSVOLUME EN INTENSITEIT

 

Krachttrainers kunnen de maximale spierkracht van jonge atleten, net zoals bij volwassenen, bepalen aan de hand van 1RM. Uiteraard is het ook voor jonge atleten van belang om de krachtoefeningen technisch goed uit te voeren. Daarom is het voor beginners van belang om op een lage intensiteit (<60% 1RM) een laag aantal herhalingen uit te laten voeren waarbij de atleet directe feedback krijgt. Zodra de atleet de oefening onder de knie heeft kan de trainer de oefeningen uitbreiden. Afhankelijk van het doel van de krachttraining kan een trainer, net zoals bij volwassenen, kiezen voor een hoge intensiteit met weinig herhalingen of een lage intensiteit met veel herhalingen.

RUSTINTERVAL TUSSEN KRACHTOEFENINGEN

 

Jonge atleten herstellen iets sneller van een krachtoefening dan volwassenen. Tussen matig intensieve oefeningen volstaat 1 minuut pauze. Als er sprake is van oefeningen met een hoge intensiteit is het aan te raden 2 tot 3 minuten pauze te nemen.

 

TRAININGSFREQUENTIE

 

Twee tot drie krachttrainingen per week lijkt het meest optimaal voor krachtstoename zonder dat er overbelasting optreedt. Bij meer trainingen in de week is het risico op overbelasting aanzienlijk zeker als een atleet in de groeispurt zit. In deze periode is een atleet minder belastbaar.

 

TRAININGSEFFECT

 

Naast het te verwachten positieve effect op de spierkracht leidt krachttraining bij kinderen ook tot betere sprint-, werp- en sprongprestaties. Dit geldt voor zowel meisjes als jongens. De experts concluderen dat krachttraining voor jonge atleten niet schadelijk is maar juist  zorgt voor een toename van spierkracht, prestatie en botgroei en kan bijdragen aan blessurepreventie. De aanpak ligt in de lijn met die van volwassen.

 

Beleid en plezier zijn belangrijke factoren om krachttraining voor jonge atleten tot een succes te maken.

 

Bron: T.H. (Herman) IJzerman, http://www.topsporttopics.nl

 

[1] Van der Sluis A, Elferink-Gemser MT, Coelho-e-Silva MJ, Nijboer JA, Brink MS, Visscher C (2013) Sport injuries aligned to peak height velocity in talented pubertal soccer players. Int. J. Sports Med., In Press DOI 10.1055/s-

0033-1349874 Lloyd RS, Faigenbaum AD, Stone MH et al (2013) Position statement on youth resistance training: the 2014 international consensus. Br. J. Sports Med., In Press DOI: 10.1136/bjsports-2013-092952

Het Junior Talent Programma is een individueel programma voor sporters tot 16 jaar om te werken aan persoonlijke doelstellingen in de gym.


Het Junior Talent Programma is een individueel programma voor sporters tot 16 jaar gericht op het vergroten van KRACHT en de POWER output, het vergroten van de SNELHEID, EXPLOSIVITEIT en WENDBAARHEID en efficiënter leren bewegen. Daarnaast is er aandacht voor de lineaire en laterale snelheidsontwikkeling inclusief de voetsnelheid en de BLESSUREPREVENTIE is misschien wel het belangrijkste element ... // Meer informatie 

Een persoonlijke benadering van de trainingen is zeer belangrijk. Géén enkele oefening is verplicht als het gaat om het behalen van resultaat in de sportschool. Het programma moet bestaan uit oefeningen die geschikt zijn voor jou en niet voor iemand anders. Dit is van groot belang en klinkt als simpele informatie maar het uitblinken in simpelheid blijft te ingewikkeld voor velen!  

Dit programma zorgt voor kracht, een hoge fatburn én er is de opbouw en ontwikkeling van spiermassa. Géén ouderwetse bodybuilding-achtige praktijken maar een snel, sterk en explosief lichaam. Een up-to-date movement based programma voor een optimaal resultaat. Sterker worden, spiermassa opbouwen, een ijzersterke conditie ontwikkelen en meer power verkrijgen! Er is géén aandacht voor de traditionele slaapverwekkende cardio activiteiten want de meest gespierde, strakke en sterke lichamen in deze wereld zijn opgebouwd door trainingen vanuit een slimme strategie en een intelligent trainingssysteem.  


LOOK GOOD.

BE STRONG.

BE FAST.

BE FLEXIBLE.


Is het jouw doelstelling om sterker te worden, spiermassa te ontwikkelen, atletisch vermogen te ontwikkelen, de conditie op te bouwen tot een compleet en hoog niveau van fitheid dan is dit programma absoluut geschikt voor jou. START now and Become Strong & Awesome!