BLOG

DE HURRICANE TRAINING: BURN FAT & BUILD MUSCLE

BUILD MUSCLE & BURN FAT

 

You can burn fat, gain strength and be prepared for whatever nature throws your way!

 

De Hurricane workout is de belangrijkste vorm van metabolische training die wij in het EPTS Systeem gebruiken.

 

De reguliere cardio (gerelateerd: Don't do cardio, you don't need it. Choose conditioning!) is voor mij géén optie, maar om toch aan de cardiovasculaire vraag van mijn sporters te kunnen voldoen ben ik geïnspireerd door de legendarische trainer Martin Rooney. Hij is de uitvinder van de Hurricane training en vanuit zijn boek 'Warrior cardio' heb ik deze vorm van training aangepast naar mijn visie om toe te kunnen passen bij Eastside Performance te Nijmegen.

 

Belangrijkste voorwaarde: Een training voornamelijk gericht op een hoge vetverbranding, maar tegelijkertijd ook om spieren op te bouwen en het uithoudingsvermogen te verbeteren.

BY MARTIN ROONEY


De naam Hurricane kwam voort uit het feit dat deze vorm van training kort maar explosief is, net als een orkaan. Nog voordat ik begreep wat de wetenschap was achter de werking van deze stijl, realiseerde ik me dat er net als na het raken van een gebied door een orkaan, een periode van heropbouw nodig is na een workout om terug te keren naar de normale staat.


Nu, met de wetenschap om deze trainingsstijl te onderbouwen, ben ik tot de conclusie gekomen dat de ontwrichting door de Hurricane workout de stimulus van de heropbouw creëert die vet verbrandt en spieren opbouwt.


Burn fat and build muscle!

DE PRAKTIJK

 

De Hurricane workout is een intensieve trainingsmethode die high intensity conditioning (dus géén slow-boring cardio) met krachttraining, actief herstel (active recovery) en rust combineert. Deze routine is gebaseerd op een hoge hartslag, spierverwarring en vermoeidheid, gevolgd door een snel herstel en rust waardoor je ook de tijd van trainen optimaal benut!

 

De belangrijkste voorwaarde voor deze training is dat je telkens begint met de conditioning en daarna is er géén tijd om uit te rusten.

 

Voor de high intensity conditioning hebben sprints de voorkeur, met name de Prowler sprints en/of de Plate push sprints, maar andere vormen van conditioning zijn ook mogelijk. Denk hierbij aan band resistance sprints, rope battling, air dyne sprints, row ergo, rope skipping en landmine presses.

 

Elke Hurricane workout bestaat uit drie circuits van high intensity conditioning, gevolgd door twee oefeningen gericht op kracht/power en een low intensity oefening gericht op herstel (active recovery) met daarna een korte periode van echte rust. Elke complex doe je in totaal drie keer. That's it!

 

HURRICANE TRAINING TER VOORBEELD

 

Complex 1

A1) Prowler sprint - 30 sec

A2) Knee grabbers - 10 reps

A3) Russian twists - 15 per kant

A4) Wall slides - 20 reps

 

- 3 sets met 60 sec rust

 

Complex 2

B1) Prowler sprint - 30 sec

B2) Pull up - 10 reps

B3) Kettlebell swing - 10 reps

B4) Band pull aparts - 20 reps

 

- 3 sets met 60 sec rust

 

Complex 3

C1) Prowler sprint - 30 sec

C2) Overhead press - 10 reps 

C3) Lateral raise - 10 reps 

C4) Plank - 30 sec

 

- 3 sets met 60 sec rust 

THAT'S IT!


Kies niet voor de reguliere cardio, maar kies voor conditioning.


Bij de term 'cardio' denken we nog steeds veelal aan de loopband en de saaie sessies op de home trainer, maar gelukkig zijn deze activiteiten niet nodig. Conditioning is jouw beste optie. Train meerdere spiergroepen tegelijkertijd en bij voorkeur met gewichten en/of tegen extra weerstand. Hierdoor zal je hartslag flink stijgen en is dit een efficiente manier om zowel je spieren als uithoudingsvermogen te trainen. Daarbij krijgt ook de vetverbranding een enorme boost en zal de stofwisseling continu in de hoogste versnelling staan ... máár dat is overigens geen nieuwe ontdekking!


CONDITIONING zorgt voor een hoge stofwisseling en cardio zorgt voor het uitsterven van de stofwisseling.


Conditioning zorgt voor een sterk lichaam en cardio laat de spiermassa langzaam verdwijnen. Conditioning zorgt voor de ontwikkeling van spiermassa en cardio geeft je het uiterlijk van een wandelende tak ... of een gespierde spijker ... of een marathon loper ...


Cardio sucks and you don't need it! Use weights, fire up your heart rate and call it conditioning!


Conditioning beschermt tevens de gewrichten tegen de typische blessures door overbelasting en leidt niet tot de overmatige cortisolproductie wat het geval is bij traditionele cardio. En dat betekent dat je je kracht daadwerkelijk behoudt en/of vergroot in plaats van dat je steeds zwakker wordt. Zelfs voor de HARDGAINERS is dit aan te raden, want ook bij SPIERGROEI (hypertrofie) als belangrijkste doelstelling is de conditioning een belangrijk en onmisbaar element. Helaas zijn er nog steeds veel (kracht)sporters die om uiteenlopende redenen niks tot weinig aan conditioning doen. De gedachte dat conditioning spieren zal 'verbranden' is niet correct en nog een veelgehoorde fabel is dat conditioning de spiergroei zal beperken ... maar wees niet bang want dat zal in werkelijkheid niet gebeuren.


Terug naar de basis en gebruik de formule die al vele jaren werkt:


Barbell Training + Jumping + Sprinting + Bodyweight Training + Recovery = Speed, Strength & Power

BULLETPROOF YOUR BODY


Dit PROGRAMMA zorgt voor KRACHT, een HOGE FATBURN én er is de opbouw en ontwikkeling van SPIERMASSA. Géén ouderwetse bodybuilding-achtige praktijken maar een SNEL, STERK en EXPLOSIEF lichaam. Een up-to-date movement based programma voor een optimaal resultaat. STERKER WORDEN, SPIERMASSA opbouwen, een ijzersterke conditie ontwikkelen en meer POWER verkrijgen! Er is geen aandacht voor de traditionele slaapverwekkende cardio activiteiten want de meest gespierde, strakke en sterke lichamen in deze wereld zijn opgebouwd door trainingen vanuit een SLIMME STRATEGIE en intelligent trainingssysteem.


Géén ouderwetse bodybuilding-achtige praktijken maar een SNEL, STERK en EXPLOSIEF lichaam!


Trainingen met een HOGE intensiteit. Het gebruik van losse materialen en compound oefeningen. SLAMS, SWINGS, JUMPS en SPRINTS voor POWER. Weinig herhalingen met zware gewichten voor KRACHT, veel reps met lichte gewichten voor de SPIERPOMP en medium reps voor KRACHT cq. UITHOUDINGSVERMOGEN (lees: conditie). De METABOLIC FINISHER is een mooie benaming voor een aantal oefeningen die samen heel veel energie verbruiken en de VETVERBRANDING een enorme boost geven. Deze ‘finisher’ doe je als laatste onderdeel van de training. Hierdoor gaat de HARTSLAG omhoog waardoor nog extra calorieën verbrand worden, dit gaat zelfs na de training nog door! De METABOLIC FINISHER kan ook worden aangepast zodat deze is gericht op extra spiergroei of power.


Tenslotte, géén enkele oefening is verplicht als het gaat om het behalen van resultaat in de gym. Het programma moet bestaan uit oefeningen die geschikt zijn voor jou en niet voor iemand anders. Dit is van groot belang en klinkt als simpele informatie maar het uitblinken in simpelheid blijft te ingewikkeld voor velen!


Het is tijd voor een intelligente (Re)start van jouw trainingen. Stay healthy and get results. In MOVEMENT we TRUST. Start now and Become strong and awesome ... // Meer informatie

Een persoonlijke benadering van de trainingen is zeer belangrijk. Géén enkele oefening is verplicht als het gaat om het behalen van resultaat in de sportschool. Het programma moet bestaan uit oefeningen die geschikt zijn voor jou en niet voor iemand anders. Dit is van groot belang en klinkt als simpele informatie maar het uitblinken in simpelheid blijft te ingewikkeld voor velen!  

Dit programma zorgt voor kracht, een hoge fatburn én er is de opbouw en ontwikkeling van spiermassa. Géén ouderwetse bodybuilding-achtige praktijken maar een snel, sterk en explosief lichaam. Een up-to-date movement based programma voor een optimaal resultaat. Sterker worden, spiermassa opbouwen, een ijzersterke conditie ontwikkelen en meer power verkrijgen! Er is géén aandacht voor de traditionele slaapverwekkende cardio activiteiten want de meest gespierde, strakke en sterke lichamen in deze wereld zijn opgebouwd door trainingen vanuit een slimme strategie en een intelligent trainingssysteem.  


LOOK GOOD.

BE STRONG.

BE FAST.

BE FLEXIBLE.


Is het jouw doelstelling om sterker te worden, spiermassa te ontwikkelen, atletisch vermogen te ontwikkelen, de conditie op te bouwen tot een compleet en hoog niveau van fitheid dan is dit programma absoluut geschikt voor jou. START now and Become Strong & Awesome!