BLOG

DON'T DO CARDIO, YOU DON'T NEED IT. CHOOSE CONDITIONING!

CARDIO??

 

De meest gespierde, strakke lichamen in deze wereld zijn opgebouwd door conditioning met een hoge intensiteit!

 

Ik haat de reguliere cardio en in mijn gym te Nijmegen is dan ook geen ruimte voor de standaard cardio machines. Wel voor kunstgras en voor de Prowler en battle ropes en kettlebells en medicine ballen. Traditionele vormen van cardio zijn niet alleen über-saai maar ook niet aan te raden, behalve als je ervan houdt om klein en zwak te worden en als je graag blessures door overbelasting wilt ervaren. In dat geval is cardio een geweldige keuze ...

 

Maar, de realiteit is dat traditionele cardio geen zeer weinig positieve voordelen biedt en het is zeker géén geschikte methode om af te vallen en een sterk en strak lichaam te ontwikkelen!

 

De meest gespierde, strakke lichamen in deze wereld zijn opgebouwd door conditioning met een hoge intensiteit. Bijvoorbeeld die van Olympische sprinters, basketbal spelers uit de NBA, wide receivers en quarterbacks uit de NFL of UFC vechters.

 

Niet door middel van traditionele-slaapverwekkende-cardio-activiteiten op de loopband.

 

Deze sporters kunnen het zich ook niet veroorloven om spiermassa te verliezen of hun krachtproductie te verlagen. Ze moeten te allen tijde sterk, snel, opgepompt en explosief zijn en dat wordt gerealiseerd door het het volgen van conditioning trainingen. Uiteraard blijft ook hier de max effort gericht op maximale kracht de basis van elke training en sporter!

Conditioning (short, fast and brutally intense) makes you good at everything!


Ik vind heel weinig dingen minder aantrekkelijk dan de gedachte aan een half uur bewegen op een cross-trainer-achtige-apparaat! Ik denk zelfs dat vijf ronden in de ring met Mike Tyson of een knock-out door Gokhan Saki minder pijnlijk is!


Het is naar mijn mening een uitstekend idee om een paar keer per week een lange wandeling of een fietstocht te maken met een (hele) lage intensiteit en ik denk dat iedereen dit zou moeten doen maar jouw gewrichten 30 tot 45 minuten lang, meerdere keren per week onder druk zetten op een machine met een lage en/of hoge intensiteit? Dat is een verschrikkelijk idee!

Toen ik Eastside Performance opende in het begin van 21e eeuw (2009) stonden er helemaal geen cardio machines in de zaal en dat is omdat ik wilde dat mijn sporters sterk en atletisch zouden worden. En dat gaat ze niet lukken als ik ze op zo’n  cross-country-ski-ding-apparaat zet. Om sterk en gespierd te worden en een groot uithoudingsvermogen in functionele kracht op te bouwen moet je trainen als een atleet, niet als een 85-jarige schaakkampioen!


Dus in plaats van loopbanden, fietsen en crosstrainers heb ik mijn gym gevuld met sleeën, banden, battle ropes, kettlebells, farmers walk attributen, springtouwen, medicine ballen, de landmine en diverse andere materialen die wel effectief zijn!


We 'mixen en matchen' deze trainingsmiddelen, in combinatie met verschillende oefeningen met lichaamsgewicht tot een circuit van 5 tot 10 minuten dat wordt uitgevoerd als 'finisher' na het afronden van de krachttraining. Deze finisher verbrandt veel vet en verbetert de conditie!


We werken veel met de Tabata methode, we maken veelvuldig gebruik van de Hurricane trainingen, een Throw-Sprint-Carry metabolic circuit is een veel toegepaste methode en uiteraard een complex en/of ladder is een standaard methode voor mijn sporters. Daarnaast zorgen wij praktisch altijd voor uitdagingen in de trainingsschema's! Het lichaam heeft deze nodig om beter te worden.


Van conditioning word je sterker, verbrand je veel meer opgeslagen lichaamsvet en de trainingen worden effectiever en leuker!


Conditioning beschermt de gewrichten tegen de typische blessures door overbelasting en leidt niet tot de overmatige cortisolproductie wat het geval is bij traditionele cardio. En dat betekent dat je je kracht daadwerkelijk behoudt en/of vergroot in plaats van dat je steeds zwakker wordt. Immers, een (te) zwak lichaam zorgt voor veel ellende in de vorm van (chronische) klachten en blessures ...

Als onderdeel van Conditioning zijn de Prowler sprints één van mijn favoriete oefeningen! Deze 'sprints' zorgen voor enorm veel resultaat en mogen niet ontbreken in jouw programma! Helaas zijn er (nog) niet veel sportscholen in Nederland waar je deze oefening kan uitvoeren maar gelukkig wel steeds meer!

 

Uiteraard is sprinten op de atletiekbaan en/of op een grasveld bij de meeste (kracht)sporters wel bekend maar voor in de gym gaat mijn voorkeur uit naar de Prowler sprints. Hierbij kun je gebruik maken van een non-maximale belasting maar wel met een maximale snelheid.

 

Deze manier van sprinten kun je indelen in de dynamic effort methode en het is een zeer effectieve manier van trainen om sterker te worden en om spiermassa te ontwikkelen. Sneller en explosiever worden is één van de beste manieren om sterker te worden en de footballers zijn hier een goed voorbeeld van. Bij het toepassen van de dynamic effort methode ‘leer’ je het lichaam om barrieres te doorbreken waardoor je het lichaam dwingt om sterker en explosiever te worden.

BECOME STRONG & AWESOME


Traditioneel gezien zijn de meeste trainingsschema's helaas nog steeds gebaseerd op de ervaringen van de ouderwetse bodybuilders. Dit heeft geleid tot veel niet wetenschappelijk onderbouwde programma's: de Bro split. Het is niet persé altijd compleet verkeerd en slecht, maar het is zeker niet de meest efficiënte en effectieve manier van trainen ... en niemand heeft als doelstelling het verspillen van tijd en geld in de sportschool.


Vanuit mijn jarenlange ervaring als Strength & Conditioning trainer/coach heb ik een uniek programma ontwikkeld: Become Strong & Awesome. Één van mijn beste programma's en reeds vele honderden sporters hebben met succes dit programma gevolgd.


Het is géén old school bodybuilding split, maar een up-to-date movement based programma voor een optimaal resultaat. Sterker worden, spiermassa opbouwen, een ijzersterke conditie ontwikkelen en meer power verkrijgen! Er is geen aandacht voor de traditionele-slaapverwekkende-cardio-activiteiten want de meest gespierde, strakke en sterke lichamen in deze wereld zijn opgebouwd door Strength & Conditioning trainingen met een hoge intensiteit.


Look good. Be strong. Be fast. Be flexible. Go!


Start nu met Become Strong & Awesome: zoals gezegd, géén typisch fluffy poodle bro split maar een uitgebalanceerd programma bestaande uit de nieuwste en meest effectieve strategieën vanuit de wetenschap gecombineerd met de ervaringen van de beste trainers uit de fitnesswereld. Het is een compleet fitness programma met trainingen die jij kunt uitvoeren in jouw gym. Uiteraard ontbreekt een effectieve warming up niet en daarbij is er ook de nodige aandacht voor de voeding. Start now and become strong and awesome!


€ 29,95

Een persoonlijke benadering van de trainingen is zeer belangrijk. Géén enkele oefening is verplicht als het gaat om het behalen van resultaat in de sportschool. Het programma moet bestaan uit oefeningen die geschikt zijn voor jou en niet voor iemand anders. Dit is van groot belang en klinkt als simpele informatie maar het uitblinken in simpelheid blijft te ingewikkeld voor velen!  

Dit programma zorgt voor kracht, een hoge fatburn én er is de opbouw en ontwikkeling van spiermassa. Géén ouderwetse bodybuilding-achtige praktijken maar een snel, sterk en explosief lichaam. Een up-to-date movement based programma voor een optimaal resultaat. Sterker worden, spiermassa opbouwen, een ijzersterke conditie ontwikkelen en meer power verkrijgen! Er is géén aandacht voor de traditionele slaapverwekkende cardio activiteiten want de meest gespierde, strakke en sterke lichamen in deze wereld zijn opgebouwd door trainingen vanuit een slimme strategie en een intelligent trainingssysteem.  


LOOK GOOD.

BE STRONG.

BE FAST.

BE FLEXIBLE.


Is het jouw doelstelling om sterker te worden, spiermassa te ontwikkelen, atletisch vermogen te ontwikkelen, de conditie op te bouwen tot een compleet en hoog niveau van fitheid dan is dit programma absoluut geschikt voor jou. START now and Become Strong & Awesome!