BLOG

TIP: STRIDE SIMULATE LUNGE JUMPS VOOR MEER SNELHEID

SINGLE LEG OEFENINGEN ZIJN ONMISBAAR

 

Verbeter jouw sprinttechniek door single leg oefeningen.

 

Bij vele explosieve acties bevind je jezelf op één been. Sprinten, springen, van richting veranderen en het schieten van een bal. Zorg dus altijd voor single leg (uni laterale) oefeningen in jouw programma en kies zowel voor varianten gericht op kracht als voor explosiviteit.

STRIDE SIMULATE LUNGE JUMPS

 

Het trainen van de biomechanische vaardigheden is nodig!

 

Naast het beheersen van de basic foundational movement patterns zoals de squat, hinge en lunges is het werken aan de biomechanische vaardigheden ook enorm belangrijk op weg naar meer power en snelheid.

 

In feite zou je kunnen zeggen dat het beheersen van de lunge en/of split squat misschien wel het belangrijkste bewegingspatroon is als het gaat om het beheersen van je looptechniek. Dat komt omdat de split squat en/of lunge in wezen een gedeconstrueerde en systematische simulatie van iemands sprinttechniek is.

 

Meer over de Swiss Ball Stride Simulate Lunge Jump

 

Dat gezegd hebbende, de stap-voor-stap gesimuleerde uitvalspas (stride simulate lunge) is één van de meest effectieve oefeningen voor een sporter en het uitvoeren van deze variant met het achterste been op een swiss ball is een zeer uitdagende oefening. 

 

Er is een enorme directe feedback en zelfs de geringste afwijking in vorm, uitlijning, stabiliteit en motorbesturing onmiddellijk zichtbaar zijn, omdat dit een perfect gekozen lichaamsmechaniek vereist om met succes te voltooien.

 

Veel sporters hebben bijvoorbeeld de neiging om hun achterste knie en voet naar buiten te draaien tijdens het hardlopen, wat ironisch genoeg ook gebeurt tijdens hun uitval. Wanneer dit gebeurt bij deze oefening, begint de swiss bal onmiddellijk zijdelings uit te rollen, omdat hij een energielek signaleert dat niet alleen de productie van de kracht compromitteert, maar ook het risico op letsel vergroot. Om dit disfunctioneren te elimineren, moet de atleet leren controle te krijgen over zijn onderste ledematen en deze aberraties te elimineren.

VOORDELEN


Corrigeren en herstellen van een verkeerde en/of slechte balans (disbalans) tussen beide  benen. Het versterken van zowel de gewrichten als de pezen. Door het gebruik van losse materialen als bijvoorbeeld dumbbells of kettlebells worden de gewrichten en pezen veel meer aangesproken dan bij twee-benige oefeningen (bi-lateral) om te zorgen voor balans en stabiliteit.


Het verbeteren van de sportspecifieke prestaties tijdens de sport die je beoefend. Kracht ontwikkelen, het leveren van kracht met één been tegelijkertijd is heel anders dan kracht leveren met beide benen tegelijkertijd.


Betere proprioceptie (balans) en kinesthetische bewustzijn (kinesthetic awareness) en dit zijn moeilijke woorden,  maar dat wil zeggen dat je precies weet waar je lichaam zich bevind (in welke positie en/of houding) en dat je de kwaliteit hebt om dit te controleren.


Sterker maken van de knie, bij één-benige oefeningen voor het onderlichaam worden de bilspieren veel aangesproken en daardoor worden deze sterker en kunnen beter functioneren. Dit zal leiden tot minder druk op de knieën en onderrug.


And last but not least, het versterken van de rompspieren! Het lichaam moet veel meer moeite doen om in balans te blijven, helemaal wanneer je slechts één gewicht aan één zijde van het lichaam gebruikt.


SUMMERY


Ik ben een groot voorstander van dit soort oefeningen en er zijn zeer veel mogelijkheden om te kunnen variëren. Persoonlijk gebruik ik bijvoorbeeld de single legged RDL’s om de posterior chain aan te spreken en sterker te maken. Daarbij is een sporter met knieklachten toch in staat om nog steeds de balans te verbeteren.


Ik gebruik step up's voor beginners die extra oefening nodig hebben bij dit soort oefeningen zonder extreme spierpijn te krijgen. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar de boodschap is duidelijk:


Single leg oefeningen zijn zeer belangrijk en absoluut onmisbaar in het programma van sporters.


Het is een waardevol instrument in jouw gereedschapskist!

SPORTSPECIFIEK TRAININGSSCHEMA


Meer POWER. KRACHT ontwikkelen. STERKER & SNELLER worden met BLESSURE PREVENTIE zijn de voordelen van een sportspecifiek programma.


Kies voor een sportspecifiek trainingsschema op maat om jouw prestaties naar een hoger niveau te brengen! Besteed niet alleen aandacht aan jouw sport, maar train om beter te worden. Het ontwikkelen van full body kracht maar met name de posterior chain is van groot belang voor de ontwikkeling van POWER en SPEED. Het ontwikkelen van extra spiermassa is vaak wenselijk maar overall is de doelstelling wel om ATLETISCH te blijven.


Géén bodybuilding-achtige ontwikkelingen zijn nodig, maar een up-to-date movement based programma voor een optimaal resultaat.


Sterker worden, spiermassa opbouwen, een ijzersterke conditie ontwikkelen en meer power verkrijgen! Meer snelheid en power om beter bestand te zijn tegen jouw tegenstanders en tegen (chronische) blessures. Zorg voor het verbeteren van jouw skills door extra fysieke trainingen en geef blessures geen kans.


€ 29,95

Een persoonlijke benadering van de trainingen is zeer belangrijk. Géén enkele oefening is verplicht als het gaat om het behalen van resultaat in de sportschool. Het programma moet bestaan uit oefeningen die geschikt zijn voor jou en niet voor iemand anders. Dit is van groot belang en klinkt als simpele informatie maar het uitblinken in simpelheid blijft te ingewikkeld voor velen!  

Dit programma zorgt voor kracht, een hoge fatburn én er is de opbouw en ontwikkeling van spiermassa. Géén ouderwetse bodybuilding-achtige praktijken maar een snel, sterk en explosief lichaam. Een up-to-date movement based programma voor een optimaal resultaat. Sterker worden, spiermassa opbouwen, een ijzersterke conditie ontwikkelen en meer power verkrijgen! Er is géén aandacht voor de traditionele slaapverwekkende cardio activiteiten want de meest gespierde, strakke en sterke lichamen in deze wereld zijn opgebouwd door trainingen vanuit een slimme strategie en een intelligent trainingssysteem.  


LOOK GOOD.

BE STRONG.

BE FAST.

BE FLEXIBLE.


Is het jouw doelstelling om sterker te worden, spiermassa te ontwikkelen, atletisch vermogen te ontwikkelen, de conditie op te bouwen tot een compleet en hoog niveau van fitheid dan is dit programma absoluut geschikt voor jou. START now and Become Strong & Awesome!