BLOG

SNELLER & WENDBAARDER WORDEN #VOETBAL

SNELLE VOETEN ... ??


Sneller en wendbaarder worden vereist meer kracht. Stop met de oefeningen die géén transfer naar het voetbal hebben!


Een supersnelle slalom door felgekleurde stokken, over een hekje springen en het rennen van pionnetje naar pionnetje zorgt NIET voor meer power en snelheid! 


The 'quick-foot-salsa-dance-looking' nonsense you see on Facebook and Instagram is NOT agility training!


Om een betere speler te worden moet je jouw vaardigheden (skills) verbeteren. Sneller worden, wendbaarder worden en sneller kunnen reageren zijn belangrijke skills die jij kunt verbeteren. Van het ene pionnetje naar het andere pionnetje rennen is géén skill ... dat kan iedereen! 


SPRINT, LIFT FAST & LIFT HEAVY


Voetbal is een snelle en moderne sport met een ouderwetse coating. Veel methoden die tegenwoordig toegepast worden zijn helaas nog steeds uit een ver verleden en verandering blijft moeilijk om toe te passen. Hier is een vraag die ik ontzettend veel krijg:


'Yo Pat, hoe train je snelheid & behendigheid voor voetbal?'


Voor zover ik kan zien, vertrouwen veel voetballers altijd als eerste op hun skills en oefeningen met bal om snelheid, wendbaarheid en algehele behendigheid te ontwikkelen.


Dus als je die vraag in gedachten hebt, ben je de meesten een stap voor, maar je weet misschien ook al dat echte behendigheidstraining (agility) voor meer snelheid en wendbaarheid niet alleen om 'snelle voeten' gaat. Het gaat over het integreren van lichaam en geest om je voor te bereiden op spelsituaties en daarbij is ook de ontwikkeling van kracht een zeer belangrijke factor.


Als je bijvoorbeeld over het veld dribbelt en je maakt een stop-start actie met een sprint in een andere richting om een verdediger te omzeilen, dan is dat jouw 'echte' behendigheid (agility) ... maar hoe kun je dit trainen om te verbeteren? Hoe kun je echt sneller en wendbaarder worden. En er zijn drie stappen om behendigheid goed te trainen.

FASE 1

 

Oefeningen met een vooraf bepaalde verandering van richting

 

De eerste oefeningen die de aandacht moeten krijgen hebben de focus op een beweging met een verandering van richting. Deze oefeningen dienen vooraf bepaalde bewegingspatronen te hebben. Met andere woorden, je moet van te voren al weten in welke richting je gaat bewegen.

 

Deze oefeningen beschikken over de combinatie van 'mechanische' oefeningen voor het veranderen van richting, plyometrie en oefeningen die jouw versnelling met start-stop acties scherper maken.

 

Enkele van mijn favorieten oefeningen zijn: Lateral Broad Jumps, Lateral Shuffle Shuttles, Carioca Quick Steps, Line Hops & Lateral Ground Starts. Maar wat is nu het verschil tussen deze oefeningen en de 'oefeningen' die veel gedaan worden zoals het sprinten van pion naar pion? Deze oefeningen behoren tot de Plyometrische oefeningen en zorgen voor sportspecifieke kracht met een transfer naar het veld waardoor spelers sneller en wendbaarder worden. De supersnelle Quick-feet stapjes door de speedladder zijn slechts tijdverspilling ... dit is onzin m.b.t. sneller worden en wendbaarheid ontwikkelen ... ook het sprinten van pionnetje naar pionnetje kun je laten voor wat het is, dit kan iedereen. Er is géén transfer naar het veld, het is zonde van jouw waardevolle tijd en behoort tot de categorie bezigheidstherapie!

FASE TWEE


Verandering van richting met een cognitief component


In de eerste fase heb je de mechanische bewegingspatronen opgebouwd die je nodig hebt om veilig, efficiënt en effectief van richting te kunnen veranderen. Nu kunnen we de cognitieve component erin gooien. Cognitieve vaardigheden en/of vermogens hebben te maken met de mate waarin je in staat bent om kennis en informatie op te nemen en te verwerken. Het vermogen om iets te leren is een belangrijk element omdat er altijd een uitdaging moet zijn anders kun je nooit beter worden. En dit is weer het grote verschil met de bekende oefeningen zoals om een aantal strategisch geplaatste stokjes een supersnelle slalom houden want dit kan iedereen!


De cognitieve component


Deze cognitieve component zorgt voor betere instincten, een sneller reactievermogen met transfer naar de beweging en meer bewustzijn op het veld en het komt in meerdere vormen voor. De eerste is een visueel signaal. Hier reageer je op een visuele prikkel zoals een coach die aangeeft in welke richting je moet bewegen. Dan is er een hoorbaar signaal als cognitief component. Hier reageer je op een geluid, richting en/of instructie. Als coach laat ik sporters eerst reageren op visuele prikkels en daarna op de hoorbare signalen. Dit is een mooie progressie omdat de visuele prikkels makkelijker zijn.


Enkele van de beste behendigheidsoefeningen uit deze categorie zijn: Lateral Shuffle met cognitief component, Mirror Drill, Jump Cut Drill met cognitief component, Ball Drops & Lateral Cone Hops met signaal.

FASE DRIE


Sportspecifieke agility oefeningen


Als het gaat om sportspecifieke oefeningen voor meer kracht, snelheid en wendbaarheid krijgen deze niet de aandacht die nodig is ... anno 2021 vaak ook niet bij de grote clubs en/of BVO's. Veelal worden deze oefeningen gezien als een soort vaardigheidstraining op laag niveau waar niet veel winst behaald zou kunnen worden en meestal worden deze ook overgelaten aan de reguliere (assistent) voetbaltrainers ... en die beschikken niet altijd over de juiste kennis m.b.t. deze oefeningen. 


De sportspecifieke oefeningen zijn zeer belangrijk en er is een enorme winst te behalen!


Vanuit de Eastside Soccer Academy werk ik met sportspecifieke oefeningen en deze bevatten elementen die specifiek zijn voor de sport. Er is uitdaging en er zijn de prikkels die specifiek zijn voor hun sport. Het eenvoudigste voorbeeld met betrekking tot voetbal is voor de keeper. Deze sportspecifieke oefeningen moeten de snelheid en het reactievermogen verbeteren zodat ze zo snel mogelijk kunnen reageren op de ballen die altijd onverwachts op hen afkomen. Een verdediger moet sterk zijn en na een sprong direct van richting kunnen veranderen. De sportspecifieke oefeningen moeten specifiek zijn voor de sport en de positie.


Enkele voorbeelden van oefeningen uit deze categorie zijn: Rear Feet Elevated Split Squat, Single Leg Romanian Deadlift, Prowler Sprints & Lateral Mini Band Walks.


Deze oefeningen kun je uitvoeren in de sportschool en kies daarbij voor een professionele trainer, bij voorkeur iemand die reeds werkt met sporters. De low-budget sportschool met de High-Tech machines zijn er niet voor jou!

SUMMERY


Verspil géén waardevolle tijd, energie en moeite aan oefeningen die geen transfer naar het voetbal hebben!


Een supersnelle slalom door enkele strategisch geplaatste pionnen is niet nodig en ook een aantal salsa-dance bewegingen tussen rechtopstaande stokken moeten verleden tijd zijn ... De supersnelle stapjes door de speedladder zijn onzin en laat het sprinten van pionnetje naar pionnetje voor wat het is, dit kan iedereen, is zonde van jouw waardevolle tijd en behoort tot de categorie bezigheidstherapie!


Don't waste your time!


Ook de laatste trend van het reageren op knipperende lampjes en de snelle-voeten-salsa-dans-achtige onzin die je veelal op social media voorbij ziet komen zijn zeer goede en effectieve methoden om te laten zien wat totaal géén nut heeft en een ware tijdverspilling is! Dit soort filmpjes hebben een hoge amusementswaarde en zijn beter geschikt voor een uitzending van Dancing With The Stars. Het is simpelweg NIET geschikt voor sporters die sneller willen worden en de wendbaarheid willen verbeteren om tot betere prestaties te kunnen komen!


Get strong and get fast!


Voor meer POWER, SNELHEID en om de WENDBAARHEID te verbeteren heb je op de eerste plaats meer KRACHT nodig. Maar er is meer. Het vergroten van de explosiviteit (power) is een belangrijke factor en je moet werken aan de versnellingstechniek a.k.a de quickness. Dit staat voor de snelheid waarmee je kunt reageren en de eerste beweging die je zo snel mogelijk kunt maken. Hoe sneller je kracht de grond in kunt uitoefenen, hoe harder je op de eerste stap kunt accelereren. Tenslotte moeten de mobiliteit & flexibiliteit meer dan in orde zijn!

GET STRONG & GET FAST!


Het #1 sportspecifieke programma voor sporters op weg naar betere prestaties!


Ben jij op zoek naar meer kracht en meer snelheid dan is mijn programma Get STRONG and get FAST! jouw beste optie. Het omzetten van strength, power & speed naar prestaties. Het vergroten van (maximale) kracht en de power output. Het vergroten van de snelheid en explosiviteit. Plyometrische oefeningen voor de transfer naar de sport en efficient leren bewegen. Dominate your sport. GO!

    

€ 29,95

Een persoonlijke benadering van de trainingen is zeer belangrijk. Géén enkele oefening is verplicht als het gaat om het behalen van resultaat in de sportschool. Het programma moet bestaan uit oefeningen die geschikt zijn voor jou en niet voor iemand anders. Dit is van groot belang en klinkt als simpele informatie maar het uitblinken in simpelheid blijft te ingewikkeld voor velen!  

Dit programma zorgt voor kracht, een hoge fatburn én er is de opbouw en ontwikkeling van spiermassa. Géén ouderwetse bodybuilding-achtige praktijken maar een snel, sterk en explosief lichaam. Een up-to-date movement based programma voor een optimaal resultaat. Sterker worden, spiermassa opbouwen, een ijzersterke conditie ontwikkelen en meer power verkrijgen! Er is géén aandacht voor de traditionele slaapverwekkende cardio activiteiten want de meest gespierde, strakke en sterke lichamen in deze wereld zijn opgebouwd door trainingen vanuit een slimme strategie en een intelligent trainingssysteem.  


LOOK GOOD.

BE STRONG.

BE FAST.

BE FLEXIBLE.


Is het jouw doelstelling om sterker te worden, spiermassa te ontwikkelen, atletisch vermogen te ontwikkelen, de conditie op te bouwen tot een compleet en hoog niveau van fitheid dan is dit programma absoluut geschikt voor jou. START now and Become Strong & Awesome!